Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Niet collectief verzekeren kan je geld besparen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Ben je collectief verzekerd via een belangenorganisatie, werkgever, gemeente of een sportvereniging? Zeer waarschijnlijk betaal je te veel voor de zorgverzekering. Waarom is een collectieve verzekering niet zo voordelig als het lijkt?

collectief

Er zijn een aantal grote werkgevers die met verzekeraars goede afspraken hebben gemaakt over het collectief verzekeren van  medewerkers. Zo krijgen medewerkers van Shell bijvoorbeeld 5% korting op de basisverzekering en 30% op de aanvullende zorgverzekering. Toch wil de hoge korting op de aanvullende zorgverzekering nog niet zeggen dat deelnemen aan het collectief interessant is. Er zijn zorgverzekeringen die zonder een korting toch goedkoper zijn.

Wat betaal je voor de basisverzekering in 2021?

De goedkoopste zorgverzekering waarbij minimaal 50% van de ziekenhuizen is gecontracteerd kost je € 109,25 per maand. De nummer 10 uit het rijtje van goedkoopste zorgverzekeringen kost je nog steeds slechts € 112,90. In deze top 10 kom je geen zorgverzekeringen tegen die collectiviteitskorting bieden. Dat komt omdat de zorgverzekeraars collectiviteitskorting verstrekken op de duurdere basisverzekeringen. 

Kijk eens waar je korting op krijgt in het collectief

Wij Nederlanders zijn gek op korting, omdat we graag minder betalen. Toch zegt een korting helemaal niets over het voordeel. De Amersfoortse biedt voor 2021 de duurste zorgverzekering aan. De premie bedraagt € 147,95 per maand. Via je werkgever kun je er mogelijk een korting op krijgen van 5%, maar dan ben je nog steeds niet voordelig uit. Kijk dus niet naar het kortingspercentage in het collectief, maar naar de premie die je moet betalen.

Voorbeeld

Een zzp’er zoekt een zorgverzekering die beter aansluit op zijn wensen. Hij heeft de volgende wensen voor de zorgverzekering:

  • In 2021 verwacht hij tandartskosten van ongeveer € 250. 
  • In verband met rugklachten wil hij 9 behandelingen fysiotherapie meeverzekeren.

Via een organisatie waarbij hij is aangesloten, krijgt hij het volgende voorstel:
Bij VGZ krijgt hij 4% korting op de basisverzekering en 15% op de aanvullende zorgverzekering. Deze verzekering wil hij aanvragen.

De best passende zorgverzekering bij deze verzekeraar komt met korting uit op een premie van € 144.
Hierin zit de volgende dekking:

  • 75% van de tandartskosten tot € 250
  • Fysiotherapie: 9 behandelingen

Niet kiezen voor het collectief verzekeren is slimmer

De zzp’er is verstandig en kijkt toch nog even verder dan het collectief. Op Poliswijzer.nl vergelijkt hij alle verzekeraars en komt uit bij Ditzo met een premie van € 134. 
Hierin zit de volgende dekking:

  • 100% van de tandartskosten tot € 250 
  • Fysiotherapie: 9 behandelingen

Zonder collectiviteitskorting bespaart de zzp’er dus € 120 in 2021. Met ook nog eens een betere aanvullende vergoeding voor de tandarts.

collectief verzekeren

Nog een voorbeeld

Je maakt jaarlijks nauwelijks medische kosten. Daarom heb je uitsluitend de basisverzekering. De halfjaarlijkse controles van de tandarts kosten je € 60 per jaar, maar deze betaal je zelf wel. Via je werk ben je collectief verzekerd bij Zilveren Kruis. Via je werkgever heb je recht op 3% korting op de basisverzekering.

Omdat het collectief verzekeren vaak niet uit kan, ga je vergelijken met als doel om te besparen. De dekking in de basisverzekering is overal identiek. Dat maakt het vergelijken van zorgpremies dus nog interessanter.

De huidige collectieve zorgverzekering kost jou: € 128,45 – 3% korting = € 124,60

Tijdens het vergelijken kom je een bekende naam tegen, maar dan tegen een veel lagere premie. Je kunt namelijk een zorgverzekering afsluiten bij ZieZo van Zilveren Kruis tegen een premie van € 109,25. In deze zorgverzekering zijn niet alle ziekenhuizen gecontracteerd, maar het maakt jou niet uit naar welk ziekenhuis je moet. Voor spoedeisende hulp kun je namelijk in alle ziekenhuizen terecht. 

Door de overstap bespaar je: € 184,20 in 2021.

Kortom, ga er niet standaard vanuit dat je met een collectief voordelig verzekerd bent, maar maak een vergelijking. Daarna kun je pas zeggen dat je goed verzekerd bent tegen een eerlijke premie.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie