Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Sinds 1 januari 2022 hebben gemeenten er een extra taak bij gekregen. Ze moeten nieuwe inwoners (statushouders) in Nederland helpen met het regelen van de vaste lasten zoals onder andere de zorgverzekering. Dit wordt het nieuwe inburgeringsstelsel genoemd. Voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, is ons zorgstelsel lastig. 

inburgeringsstelsel

Gemeenten moeten nieuwe Nederlanders met een bijstandsuitkering in de eerste zes maanden helpen om hun weg te vinden in de financiële wereld waar ze in terecht zijn gekomen.

Dit wordt ook wel het financieel ontzorgen genoemd. In dit half jaar moeten ze hulp krijgen bij onder andere het regelen van de zorgverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag. De hulp moet gericht zijn om de mensen zoveel mogelijk zelfredzaam te maken. Zodat ze uiteindelijk zelf hun zaakjes op orde kunnen brengen. In ons project Zorgverzekering op Maat, dat wij samen met gemeenten uitvoeren, gaat er veel aandacht naar het zelfredzaam maken van inwoners. En het blijkt te werken gezien de vele positieve reacties die we van nieuwe inwoners terugkrijgen.

Inburgeringsstelsel voorkomt schulden en zorgen voor  statushouders

Statushouders zijn niet goed bekend met de financiële systemen in Nederland. Hierdoor kunnen eerder schulden ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Misgelopen tegemoetkomingen zoals zorgtoeslag
  • Vergeten aanmeldingen voor de zorgverzekering
  • Geen geld achter de hand te hebben om financiële tegenvallers op te vangen

Door statushouders eerst met begeleiding kennis te laten maken met de werkwijze en de systemen worden problematische schulden zoveel mogelijk voorkomen.

Op de website van de Rijksoverheid vind je nadere informatie over het inburgeringsstelsel.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 2 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie