Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Onderzoek Consumentenbond: Achmea grootste oppotter

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Zorgverzekeraars gebruiken steeds meer hun winsten en reserves uit eerdere jaren om premiestijgingen te beperken. Maar in welke mate ze dat doen, verschilt per verzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Achmea wordt de grootste oppotter genoemd; Anderzorg zou de meest 'ideale' verzekeraar zijn.

Onderzoek financiele situatie zorgverzekeraars

De Consumentenbond deed onderzoek naar de financiële situatie van zorgverzekeraars. Dat deden ze ook in 2013, 2014 en 2015. De 5 grootste verzekeraars hadden in 2015 3,3 miljard meer aan reserves dan wettelijk vereist. In 2017 daalden die reserves naar bijna 2,4 miljard.

Achmea grootste oppotter

Achmea heeft nog altijd de grootste pot met geld over: bijna 700 miljoen. CZ en VGZ volgen met overschotten van rond de 660 miljoen. Menzis heeft 256 miljoen meer in kas dan nodig en DSW 82 miljoen. Volgens de bond hadden de verzekeraars in 2013 gemiddeld 300 euro teveel reserve per verzekerde, in 2017 lag dat tussen de 169 en 229 euro.

Anderzorg meest 'ideale' verzekeraar 

Zorgverzekeraars moeten dat geld gebruiken om de premiestijging te verlagen, vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. 'Een ideale verzekeraar pot geen onnodig hoge reserves op, heeft een lage premie en een efficiënte bedrijfsvoering.' De Consumentenbod bestempelt Anderzorg, onderdeel van Menzis, tot meest ideale verzekeraar. Avero Achmea presteert het slechtst.

Waarschuwing NZa

Ook uit de pas gepubliceerde Monitor Zorgverzekering van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de reserves van zorgverzekeraars gedaald zijn, maar dat er nog geld op de plank ligt. De NZa waarschuwt voor premiestijgingen als verzekeraars en zorgaanbieders geen manieren vinden om de kosten te beteugelen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie