Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Ooglidcorrectie in zorgverzekering 2017?

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

zorgverzekering 2017.jpgHet is vandaag een belangrijke dag voor mensen die baat hebben bij een medisch noodzakelijke ingreep zoals een ooglidcorrectie. De Adviescommissie Pakket spreekt zich namelijk uit over een positief advies van het Zorginstituut om deze plastische chirurgie vanuit de basiszorgverzekering te vergoeden. Dit gaat bij goedkeuring naar minister Schippers van Volksgezondheid.

Misbuik

In 2005 zijn cosmetische behandelingen uit het toenmalige ziekenfonds gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen werd gemaakt. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft Minister Schippers bepaald dat bij de ingrepen een duidelijke grens gesteld wordt bij wat medisch noodzakelijk is. Artsen en verzekeraars moeten een duidelijke scheidslijn aanbrengen tussen wat medisch noodzakelijk en verfraaiing is.

Een normaal leven kunnen lijden

De medische ingreep is noodzakelijk voor mensen zodat ze weer een normaal leven kunnen lijden. Mensen die bijna niets meer kunnen zien door hangende oogleden, waardoor ze niet meer kunnen autorijden. Of mensen die vanwege een aangeboren afwijking van de borst een borstimplantaat nodig hebben. Het gaat dus absoluut niet om behandelingen met als doel iemand er mooier uit te laten zien. Het zijn puur behandelingen die mensen functioneel nodig hebben.

5000 patiënten per jaar kunnen een vergoeding krijgen voor correctie van oogleden die zo hangen dat ze bijna niets meer zien. Nog eens 5000 komen in aanmerking voor een besnijdenis omdat ze infecties krijgen door bijvoorbeeld een nauwe voorhuid. Verder komt er een vergoeding voor borstimplantaten voor mensen met een aangeboren afwijking.

Wat kost dat?

Deze dure ingrepen kosten wel duizenden euro’s. Niet een bedrag dat iedereen zomaar kan betalen. Nu betaalt zo'n tienduizend patiënten per jaar de behandeling uit eigen zak. Soms zien patiënten, mogelijk vanwege de kosten, er helemaal van af.

Kwestie van tijd

Als de adviescommissie goedkeuring geeft, gaat het naar de minister die meestal zo’n advies overneemt. In 2017 zullen dan patiënten die een medisch noodzakelijke operatie nodig hebben niet meer diep in eigen buidel hoeven tasten. Ze kunnen voor een vergoeding dan aanspraak maken op hun zorgverzekering.

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie