Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Ook VGZ geeft ziekenhuistarieven vrij

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

CZ had de eer om als eerste verzekeraar de ziekenhuistarieven vrij te geven. Goed voorbeeld doet goed volgen, dacht VGZ. Verzekerden van VGZ kunnen nu ook ziekenhuistarieven vergelijken.

De eerste € 385 (of meer) aan zorgkosten die je in het ziekenhuis maakt, betaal je zelf. Tenminste als je niet eerder al zorgkosten hebt gemaakt die onder het eigen risico vallen. De hoogte van de kosten per behandeling verschilt sterk per ziekenhuis. Het kan lonend zijn om met een huidaandoening of een enkelblessure eerst te shoppen voordat je een ziekenhuis kiest. Maar ja! Welk ziekenhuis hanteert welke tarieven?

Wat heb je aan de ziekenhuistarieven?

De meeste verzekerden zullen er geen tijd in willen investeren, maar het is zeker nuttig. Als je voor een (niet spoedeisende) medische behandeling naar een ziekenhuis moet, ga je standaard naar het ziekenhuis dat het dichtstbij is. Helaas is dat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Stap één is informeren bij je zorgverzekeraar naar welke ziekenhuizen je kunt. Dit is niet voor alle zorgverzekeringen noodzakelijk, maar doe het toch maar voor de zekerheid. Stap twee is ziekenhuizen vergelijken. Dit kunnen verzekerden van CZ, en verzekerden van VGZ nu ook.

De hoogte van de rekening is toch het probleem van de zorgverzekeraar?

Zo werkt het niet helemaal. Als verzekerde kun je maximaal een eigen risico hebben van € 885. Het standaard eigen risico van € 385 + € 500 vrijwillige eigen risico. Vooral met het maximale eigen risico heb je er nogal belang bij om de rekening zo laag mogelijk te houden. Met het vrijgeven van de tarieven  kun je vergelijken.

Zoeken, kiezen en klaar?

ZorgkaartNederland.jpgCZ heeft een Excel lijst vrijgegeven met behandelingen en de prijzen die ziekenhuizen in rekening brengen. Het is geen lijst waar je eenvoudig informatie uit kunt halen. De lijst heeft meer dan 112.000 regels gerangschikt per ziekenhuis. Het kost je alleen al vele minuten om de lijst door te scrollen. Gelukkig hebben CZ en VGZ het vereenvoudigd door een zoekfunctie op de website. Het is nog steeds puzzelen en uit de opties de beste kiezen, maar het is beter dan een lange lijst door te moeten scrollen. Omdat VGZ vindt dat tarieven alleen niet zoveel zeggen, gaat deze verzekeraar samenwerken met Zorgkaart Nederland, een onafhankelijke site waarop mensen hun ervaringen in de gezondheidszorg met elkaar kunnen delen. 

Een steekproef leert?

Als vergelijker kunnen we het niet laten om een kleine steekproef te houden om een indruk te krijgen van de verschillen. Voor een ooglidcorrectie (bij een ziekte van het ooglid/ traanapparaat/ oogkas) en een operatie aan de neusamandelen, hebben wij twee ziekenhuizen vergeleken. Het gaat om het Medisch Centrum Leeuwarden en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De verschillen tussen de ziekenhuizen zijn zeer groot. Voor eenzelfde behandeling ben je in het ene ziekenhuis maar liefst een paar honderd euro duurder uit! 

Behandeling Plaats Kosten VGZ Kosten CZ
Operatie aan de amandelen Utrecht € 881,41 € 878,52
Operatie aan de amandelen Leeuwarden € 676,72 € 672,39

Behandeling Plaats Kosten VGZ Kosten CZ
Ooglidcorrectie Utrecht € 639,86 € 637,77
Ooglidcorrectie Leeuwarden € 479,28 € 476,21

Vergelijken loont

De verschillen tussen de verzekeraars zijn klein, maar wel iedere keer in het voordeel van CZ. De verschillen tussen deze ziekenhuizen zijn echter zeer groot. Het vergelijken waard dus! Dit is natuurlijk een zeer kleinschalig onderzoek, maar het zegt wel iets.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie