Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Ouder dan 21? Anticonceptie nog steeds niet in basisverzekering

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Anticonceptie wordt tot je 21e vergoed uit de basisverzekering, maar je betaalt wel eigen risico vanaf 18 jaar. Als je 21 jaar of ouder bent, betaal je de anticonceptiepil en andere voorbehoedsmiddelen helemaal zelf. De meningen in de politiek zijn hierover verdeeld, maar ook in 2021 verandert de vergoeding van anticonceptie niet. Kan een aanvullende zorgverzekering soms uit?

apotheek-poliswijzer2.png

Er zijn verschillende soorten anticonceptie, zoals een anticonceptiepil, prikpil, pleisterpil of spiraaltje. Vroeger kreeg je dit op elke leeftijd vergoed vanuit de basisverzekering, maar sinds 2011 is dat niet meer het geval.

Vergoeding anticonceptie in basisverzekering: de meningen verschillen

Een aantal politieke partijen, zoals vorig jaar PvdA en dit jaar de ChristenUnie, heeft geprobeerd om anticonceptie terug te krijgen in het basispakket. Maar ook voor 2021 is dat niet gelukt. De ChristenUnie vindt dat anticonceptie volledig vergoed moet worden, zodat iedereen hier toegang tot heeft. Het doel is om het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen te verminderen. Partijen die niet meegaan in het voorstel van de ChristenUnie vinden dat anticonceptie niet veel hoeft te kosten en dat dit de eigen verantwoordelijkheid is van mensen.

Vergoeding van de pil: basis of aanvullend?

Het hangt van jouw leeftijd af of je anticonceptie krijgt vergoed vanuit de basisverzekering en of je eigen risico betaalt.

Je bent jonger dan 18 jaar

  • Je krijgt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering
  • Je betaalt geen eigen risico 

Je bent tussen de 18 en 21 jaar 

  • Je krijgt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering
  • Je betaalt wel eigen risico 

Je bent 21 jaar of ouder 

  • Je krijgt anticonceptie niet vergoed vanuit de basisverzekering
  • Je kunt kiezen voor een aanvullende zorgverzekering

Vergoeding van het spiraaltje: basis of aanvullend?

Het spiraaltje krijg je ook tot je 21e vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je 21 jaar of ouder en laat je een spiraal plaatsen door een gynaecoloog? Dan valt dit onder medische specialistische zorg en dus ook onder de basisverzekering. Je hebt dan geen aanvullende zorgverzekering nodig, maar de kosten voor de spiraal gaan wel van je eigen risico af.

Vanaf € 1,50 per maand anticonceptie meeverzekeren

De pil kost gemiddeld tussen de € 40 en € 110 per jaar. Kun je dit beter zelf betalen of sluit je volgend jaar een aanvullende verzekering af? Sommige zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor anticonceptie vanaf 21 jaar verstopt in dure aanvullende pakketten. Gebruik je meer vergoedingen uit dit pakket, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en buitenlanddekking? Dan kan het uit om een aanvullende verzekering af te sluiten. Anders niet. Er zijn ook zorgverzekeraars die anticonceptie los aanbieden in een goedkoper aanvullend pakket. Je betaalt voor de vijf goedkoopste zorgverzekeringen tussen de € 1,50 en € 10,25 extra per maand voor anticonceptie in de aanvullende verzekering. 

Top 5 aanvullende zorgverzekeringen met vergoeding voor anticonceptie

Wil je een volledige vergoeding van anticonceptie vanaf 21 jaar? Dit zijn de vijf voordeligste zorgverzekeringen voor jou in 2021. We laten ook zien wat de premie van de basisverzekering is en of er meer aanvullende dekkingen in deze zorgverzekering zitten. Zo krijg jij een beeld of de aanvullende verzekering voor anticonceptie voor jou uit kan.

Zorgverzekeraar

Premie anticonceptie pakket

Extra aanvullende dekking in pakket

Premie alleen basisverzekering

logo-ziezo.png

€ 115,50

Buitenlanddekking en 6 behandelingen fysiotherapie

€ 109,25

logo-besured.png

€ 117,80

Nee

€ 114,85

logo-promovendum.png

€ 117,80

Nee

€ 114,85

logo-cz-direct-0.png

€ 118,45

Buitenlanddekking

€ 116,95

logo-ditzo.png

€ 120,10

Buitenlanddekking, 9 behandelingen fysiotherapie

75% tot € 500 vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar.

€ 109,85

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie