Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen van zorgverzekering in januari, zo doe je dat

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks kun je vanaf half november overstappen naar een andere zorgverzekering of je verzekering aanpassen voor het nieuwe jaar. Maak hier ook zeker gebruik van, want tijdens het jaar kun je jouw zorgverzekering alleen in uitzonderingsgevallen aanpassen. Wel kun je in januari nog overstappen naar een andere zorgverzekeraar, mits je de oude zorgverzekering vóór 1 januari hebt stopgezet. 

31-januari-overstappen-poliswijzer-1.png

Uiterlijk op 31 december opzeggen

Alleen als je de huidige zorgverzekering vóór 1 januari hebt opgezegd, kun je in januari moeiteloos een nieuwe zorgverzekering afsluiten. De nieuwe zorgverzekeraar houdt dan 1 januari aan als ingangsdatum. Opzeggingen die zorgverzekeraars ontvangen na de jaarwisseling worden niet meer doorgevoerd.

Het niet op tijd afsluiten kan gevolgen hebben

Als je op 1 februari nog geen nieuwe zorgverzekering hebt, kan dit negatieve gevolgen hebben. Je krijgt niet gelijk een boete op de deurmat, maar de nieuwe zorgverzekering gaat niet meer met terugwerkende kracht in. En je krijgt een brief van het CAK met het vriendelijke verzoek om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Sluit je alsnog geen nieuwe zorgverzekering af? Dan volgt uiteindelijk wel een boete. Dus pak nu je kans en stel het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering niet langer uit.

tot-1-feb-overstappen.png

In januari je huidige zorgverzekering wijzigen

Als het niet meer lukt om over te stappen is het misschien nog wel mogelijk om in januari je huidige zorgverzekering aan te passen. Helaas kan dat niet bij alle zorgverzekeraars. Wij hebben voor je uitgezocht bij welke verzekeraars het wel mogelijk is. Je leest er alles over in ons artikel over het wijzigen van de zorgverzekering.

Overstappen tijdens het jaar

Er zijn situaties waardoor je wel tussentijds kunt overstappen. Bijvoorbeeld als iemand 18 jaar wordt, want vanaf die leeftijd zijn jongeren niet meer gratis meeverzekerd op de polis van de ouders. Er zijn nog een aantal gevallen waarbij overstappen midden in het jaar nog mogelijk is. Meer informatie hierover vind je in dit speciale artikel.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 22 januari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie