Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen van zorgverzekering in januari: de veelgestelde vragen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

In januari kun je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Wij hebben gemerkt dat er behoefte is aan antwoorden op bepaalde vragen over het overstappen op een nieuwe zorgverzekering in januari. De 5 meest gestelde vragen beantwoorden we hieronder.

zorg-overstappen.png

Heb je jouw zorgverzekering opgezegd vóór 1 januari? Dan heb je de maand januari nog tijd voor het kiezen van een zorgverzekering voor het jaar 2020. 

Wie betaalt de zorgkosten tot ik een nieuwe zorgverzekering heb?

De zorgkosten die je maakt in januari draagt de nieuwe verzekeraar die je vóór 1 februari afsluit. De verzekering gaat namelijk met terugwerkende kracht in per 1 januari. Je draagt de zorgkosten dus niet zelf. Zorg er wel voor dat je vóór 1 februari de nieuwe zorgverzekering afsluit. Anders draag je de medische kosten wél zelf.

Mag een verzekeraar mij in januari weigeren als ik hoge kosten heb gemaakt?

Er zijn verzekeraars die een wachttijd hanteren voor bepaalde dekkingen of die toetredingseisen hanteren bij het aanvragen van een zorgverzekering. Deze toetredingseisen of wachttijden golden al als je zou overstappen in november of december, en in januari gelden deze eisen ook. Maar waarom zou je hiervoor kiezen als er genoeg andere verzekeraars zijn die je wel direct accepteren met dezelfde dekking?

Kan ik ook terug naar de oude verzekeraar?

Ja, dat kan maar blijf wel kritisch. Mogelijk kun je beter in januari nog overstappen naar een zorgverzekeraar die voor jou de perfecte dekking biedt tegen een lage premie.

Wat als ik het vergeet en op 1 februari geen nieuwe zorgverzekering heb?

Na 31 januari gaat de aangevraagde zorgverzekering niet meer met terugwerkende kracht per 1 januari in. Dat lijkt geen probleem als je toch geen kosten hebt gemaakt, maar er wordt gecontroleerd op de verzekeringsplicht. In dat geval heb je toch één maand niet aan de verplichting voldaan. Dat kan financiële gevolgen hebben. Vergeet het dus zeker niet en zet 31 januari in je agenda.

Wat als ik in januari in het ziekenhuis terecht kom?

De zorgverzekeraar waar je de nieuwe zorgverzekering afsluit voor het jaar 2020 draagt de lasten. Uiteraard geldt hier wel het verplichte  eigen risico, maar dat is met de oude verzekeraar ook het geval.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? Wij helpen je graag! Je kunt ons bellen op 050-2111450. Mail je liever? Maak dan gebruik van info@poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie