Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Pil niet terug in de basisverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

De pil komt niet terug in de basisverzekering. Kamerlid Ploumen had daarvoor een voorstel ingediend, maar afgelopen nacht heeft de Tweede Kamer het plan afgeschoten. Een bittere pil voor de initiatiefnemers van de petitie en voor Kamerlid Ploumen.  

de-pil.jpg

Petitie

Gisterochtend kreeg de Tweede Kamer nog ruim 42.000 handtekeningen aangeboden van mensen die de pil wel terug willen in de basisverzekering. De petitie moest een steuntje in de rug geven aan het voorstel van Kamerlid Ploumen. Ze vinden dat het huidige beleid tot ongelijkheid leidt, omdat anticonceptie bijna altijd op het bordje van vrouwen komt te liggen. Zij betalen de rekening, terwijl ook mannen ervan profiteren. Er is ook anticonceptie voor mannen, maar 96% van de gebruikers is vrouw. Handtekeningen verzamelen is nog geen garantie voor de terugkeer van de pil. Het is wel voldoende om te laten zien dat er draagvlak voor is.

50 euro per jaar

Ongeveer 5 miljoen vrouwen slikken de pil. Jonge vouwen tot 21 jaar krijgen de kosten vergoed, maar vanaf 18 jaar gaat het ten laste van het eigen risico. De kosten van de anticonceptiepil variëren, maar gemiddeld blijven ze steken onder de 50 euro per jaar. Dit zijn dragelijke lasten volgens de Tweede Kamer, dus komt het niet terug in de basisverzekering. Opname in het basispakket zou een behoorlijke kostenpost betekenen voor de overheid. 

Waarom zou de anticonceptiepil weer in de basisverzekering moeten?

De pil zat in de basisverzekering, maar is in 2011 geschrapt bij de versoberingen van het basispakket. De pil in de basisverzekering zorgt ervoor dat vrouwen geen financieel nadeel krijgen als ze zichzelf willen beschermen tegen ongewenste zwangerschap. 

Dus ook de komende jaren moeten vrouwen die de pil slikken weer rekening houden met deze kosten. Je kunt anticonceptie echter wel meeverzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Voor dit jaar kan dat niet meer, maar vanaf half november kun je de zorgverzekering voor 2020 kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van de meest geschikte zorgverzekering met de dekking die goed bij jou past. Zo kan iedereen de zorgverzekering afstemmen op de eigen zorgbehoefte.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie