Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer kun je je polis stopzetten?

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Een zorgverzekering wordt doorgaans overgesloten zodra de nieuwe premies van verzekeraars bekend zijn. De verzekering heeft standaard een looptijd van 1 januari tot en met 31 december, maar hoe zit het eigenlijk als je de zorgverzekering tussentijds moet opzeggen? In dit artikel lees je wanneer een zorgverzekering tussentijds opgezegd kan worden of wanneer overstappen mogelijk is. 

Stopzetten vanaf 18 jaar 

Wettelijk is het verplicht om tot je achttiende bij één van je ouders / verzorgers verzekerd te zijn. Dit houdt in dat de polis van de hoofdverzekerde ook voor het kind geldt. Wanneer je 18 wordt, kun je zelf een verzekering afsluiten. In dit geval zorgt de overstapservice van de nieuwe verzekeraar ervoor dat jouw polis tussentijds wordt opgezegd bij de oude zorgverzekeraar. Uiteraard blijft de ouder/verzorger wel bij de oude zorgverzekeraar verzekerd. 

Overstappen van werkgeverscollectief 

Sommige bedrijven hebben bij verzekeraars collectieve afspraken gemaakt. Dit houdt in dat je als werknemer van het bedrijf korting krijgt op bepaalde polissen. Mocht je een andere baan vinden, dan is het mogelijk om tussentijds over te stappen naar een ander werkgeverscollectief. Ook hierbij wordt de opzegging geregeld door de nieuwe verzekeraar. 

Opzeggen bij een echtscheiding 

In het geval van een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan er sprake zijn van een hoofdverzekerde. Dit is de persoon op wiens naam de polissen voor meerdere verzekerden is afgesloten (bijvoorbeeld de kinderen). De hoofdverzekerde moet schriftelijk aan de zorgverzekeraar aangeven dat het huwelijk of het geregistreerd partnerschap ontbonden wordt. In dit geval wordt de polis van de meeverzekerden stopgezet. Zij moeten dus op zoek naar een andere verzekering. Voor de hoofdverzekerde verandert er niets. 

Een overlijden aangeven

De zorgverzekeraar van de overledene krijgt binnen 10 werkdagen een overlijdensbericht van de gemeente. De zorgverzekeraar is verplicht de verzekering stop te zetten en zal je zo snel mogelijk op de hoogte stellen van de opzegging. Wanneer de overledene de hoofdverzekerde was blijft de meeverzekerde dezelfde polis behouden maar dan op eigen naam. 

Was de overledene collectief verzekerd? Dan raden we je aan om contact te zoeken met de klantenservice van de zorgverzekeraar om dit goed te regelen. 

Opzegproblematiek 

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht de opzegging zo spoedig mogelijk in behandeling te nemen en hier worden doorgaans weinig problemen mee ondervonden. Mocht je toch problemen ondervinden met het opzeggen van jouw verzekering of andere abonnementen, kijk dan eens op sepastop.eu voor een spoedige behandeling van de opzegging. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 5 september 2018

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie