Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Poliswijzer.nl: dit zijn de opvallende keuzes van bezoekers

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Het zorgseizoen is nog niet helemaal voorbij. Heb jij je zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd? Dan heb je nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Dit deden de bezoekers van Poliswijzer.nl die jou al voorgingen in november en december. Welke zorgverzekering kozen ze en wat zijn opvallende trends? 

infographic-vergelijkers-overstappers-2019.png

Ruim één miljoen Nederlanders ruilden hun oude zorgverzekering in november en december om voor een nieuwe. Dit is minder dan het jaar daarvoor, maar op Poliswijzer.nl zien we juist een flinke stijging in het aantal overstappers. Wij doken in onze data en zagen opvallende trends.

Liever wachten tot het laatste moment

De meeste mensen die via Poliswijzer.nl overstapten, deden dit in de laatste week van december. Dit is al zo sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006. Bijna de helft van alle overstappers (44%) sloot in de laatste vijf dagen van 2019 hun nieuwe zorgverzekering af, precies na Kerst. Ruim een kwart (28%) wachtte zelfs met overstappen tot de laatste twee dagen van het jaar. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat zorgverzekeraars dit jaar wéér uitzonderlijk laat waren met het afsluiten van contracten met zorgverleners. Pas in de laatste week van 2019 was het voor veel consumenten duidelijk in welke ziekenhuizen zij volgend jaar terecht konden voor een volledige vergoeding. Dit was voorgaande jaren weliswaar eerder bekend, maar in onze ogen nog te laat. Wij vinden dat zorgverzekeraars dat rond moeten hebben zodra de premies op 12 november bekend zijn.

Vaak aanvullende verzekering gekozen

De meeste overstappers kozen voor een basisverzekering met een aanvullende verzekering (71%). Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van een jaar eerder, volgens Vektis was dat toen 83,7%. Zij kozen bijvoorbeeld voor een extra buitenlanddekking, dekking voor fysiotherapie of een tandartsverzekering. 

Meer interesse in verhogen eigen risico en aanpassen betalingstermijn 

Onze data laat zien dat de meeste mensen ervoor kozen om de premie per maand te betalen. Opvallend is dat het vergelijken van de zorgpremies met een betalingstermijn van een kwartaal of (half)jaar wel toenam met 10%. Uit onze cijfers blijkt ook dat de meeste mensen kiezen voor het standaard eigen risico van € 385. Wel is het aantal mensen dat met een verhoogd eigen risico experimenteert met 9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Zij kiezen dan gelijk voor het maximale eigen risico van € 885.

De toename in interesse voor deze filteropties is niet gek. Je kunt namelijk korting krijgen op je zorgverzekering als je de premie in één keer voor het hele jaar betaalt of als je het eigen risico verhoogt. Mensen zijn waarschijnlijk op zoek naar andere manieren om korting te krijgen op de zorgverzekering, omdat de maximale collectiviteitskorting in 2020 is verlaagd naar 5%.

bencompare-app-3.pngMeer mobiele vergelijkers

Nog altijd vergelijken de meeste mensen achter hun computer, maar het aantal vergelijkingen op een telefoon of computer komt wel steeds dichter bij elkaar te liggen. Ruim 53% vergeleek in 2019 hun zorgverzekering op een desktop of laptop, 33% op hun mobiel en 14% vergeleek hun zorgverzekering op een tablet. Het jaar daarvoor vergeleek nog een kwart hun zorgverzekering op de mobiele telefoon.

Het vergelijken op een klein scherm wordt ook steeds toegankelijker. Met onze Bencompare App kun je al je vaste lasten op één plek beheren, contracten en verzekeringen vergelijken én overstappen.

In januari nog overstappen?

tot-1-feb-overstappen.png

Ook in januari kunnen mensen die hun oude zorgverzekering vóór 1 januari hebben opgezegd nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. Hoor jij bij deze groep? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 21 april 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie