Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De zorgverzekering wordt duurder in 2022

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag heeft de politiek weer een schot voor de boeg gedaan over de hoogte van de premie voor de zorgverzekering in 2022. Als de politieke voorspellingen kloppen, ga je volgend jaar ongeveer € 31 meer betalen voor de zorgverzekering. Net als in 2020 en 2019 voorspellen we ook dit jaar weer de premie van de vier grootste zorgverzekeraars en de vijf goedkoopste zorgverzekeraars voor het nieuwe verzekeringsjaar.  

prinsjesdag-hoofdartikel-poliswijzer.png

Het demissionair kabinet verwacht een duurdere zorgverzekering in 2022. De premie zou namelijk € 2,58 per maand duurder worden. Op basis van gesprekken met verzekeraars is de politieke voorspelling tot stand gekomen. Het is dus geen wilde gok. Verzekeraars hebben zelf de macht en kunnen uit concurrentieoverweging besluiten om toch een scherpere premie neer te leggen. Op basis van de politieke voorspellingen en onze eigen data doen wij ook een onderbouwde gok. 

Wie is de betere voorspeller? Poliswijzer.nl of ons Ministerie van Volksgezondheid? 

In 2019 hebben wij de premies van de vier grote verzekeraars goed ingeschat. In dat jaar waren onze voorspellingen beter dan de politieke voorspellingen. We hebben de premies van Menzis en Zilveren Kruis zelfs zeer goed geschat. Ook zaten we dichtbij het voorspellen van de premies van de top 5 goedkoopste verzekeraars.  

Waar hebben wij onze voorspellingen op gebaseerd? 

Bij het berekenen van de premie nemen wij de politieke voorspellingen vanaf 2015 mee. Ook wegen we de werkelijke premieverhogingen in deze jaren mee om te komen tot een voorspelling. Door naar het verleden te kijken, kunnen we de toekomst voorspellen. Voor de verzekeraar Just kunnen we niet teruggaan naar 2015, want toen bestond deze verzekeraar nog niet. Daarom hebben wij gerekend met gemiddelden van andere verzekeraars. Wij voorspellen de premies van de vier grote verzekeraars en een aantal verzekeraars die jaarlijks standaard in de top 5 van goedkoopste zorgverzekeringen staan. 

Wat wordt de premie van de vier grootste verzekeraars? 

Zorgverzekeraars bieden verschillende basisverzekeringen aan. Voor de voorspelling gaan we uit van de natura verzekering. Sinds 2015 hebben verzekeraars de premies inmiddels 15% tot 29% verhoogd. De goedkoopste polis van 2021 van de grootste vier komt uit op € 124,45 van VGZ. Voor de zorgverzekering 2022 verwachten we premiestijgingen van € 1 tot € 2,17 per maand. De kleinste verhoging verwachten wij van VGZ en de grootste stijging bij Zilveren Kruis. Bekijk hieronder de voorspelling van de CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis: 

voorspelling-premie-grote-vier-2022.png

Wat gaan de 5 goedkoopste zorgverzekeraars doen? 

Ook de goedkoopste verzekeraars voeren waarschijnlijk premieverhogingen door. Traditioneel zorgen de goedkoopste verzekeraars er wel voor dat ze ook in het nieuwe verzekeringsjaar in de top 5 blijven. Zekur is al jaren de goedkoopste en zal dit voor 2022 waarschijnlijk ook zijn. Hoe wij de premies van de goedkoopste basisverzekeringen inschatten voor 2022 zie je in onderstaand overzicht. 

voorspelling-goedkoopste-basisverzekering-2022.png

Vanaf half november kunnen we toetsen in hoeverre onze voorspellingen in de buurt zitten van de werkelijke premies.  

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: D.A. Holtkamp ()

Hoogte premie + service is m.i. heel belangrijk bij keuze voor zorgverzekering.
'k Ben benieuwd....

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie