Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Premiestijging zorgverzekering 2021 kan meevallen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus heeft de zorgkosten ver opgestuwd. Dat werd in eerste instantie aangenomen. Een premiestijging van de zorgverzekering lijkt er aan te komen, maar volgens de directeur van zorgverzekeraar DSW gaat de schade meevallen.

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020.png

Op Prinsjesdag in september doet het kabinet een voorspelling over de premie voor de zorgverzekering 2021. In de weken en maanden daarna maken de zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend. In mei schreven we over de hoge zorgkosten door het coronavirus. Een verhoging van de premie voor de zorgverzekering lijkt een logische optie. Maar volgens de voorspellingen van Aad de Groot van DSW valt de schade mee.

Premie voor de zorgverzekering niet 250 euro per jaar omhoog?

In mei was Wim Groot (Professor of Health Economics) de brenger van slecht nieuws. Hij voorspelde voor volgend jaar een premieverhoging van € 150 tot zelfs € 250. Maar als een directeur van een zorgverzekeraar aangeeft dat de zorgverzekering niet veel duurder wordt, zijn we toch geneigd om hem te geloven. Hij staat aan het roer van een verzekeraar die in september weer de premie bekendmaakt voor de zorgverzekering 2021. Het komt zijn geloofwaardigheid niet ten goede als DSW de premie toch met meer dan € 150 gaat verhogen volgend jaar.

informatie-zorgverzekeraar-moet-beter.jpg

Door corona meer, maar ook minder kosten 

Door corona hebben ziekenhuizen met spoed de afdeling IC moeten opschalen. Ook op andere fronten moesten ze zich klaarmaken voor het bestrijden van het coronavirus. Volgens de directeur van DSW is er echter ook een positief punt. Andere zorgkosten vielen juist veel lager uit. Verzekeraars betaalden minder voor de reguliere gezondheidszorg. De totale kosten zouden zelfs in evenwicht zijn. De voorspelde verhoging van € 150  tot € 250 zou daarom onzin zijn. 

Nu wachten op de voorspellingen op Prinsjesdag en van Poliswijzer

De premies voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar zijn moeilijk te voorspellen. Toch komt de politiek en Poliswijzer.nl ook dit najaar weer met een verwachting. De politiek baseert zich hierbij op gesprekken met verzekeraars en op prognoses van specialisten. Wij  van Poliswijzer.nl baseren ons op statistieken uit het verleden. Wat zijn de veranderingen van voorgaande jaren ten opzichte van de voorspellingen op Prinsjesdag? Eind 2019 waren onze voorspellingen voor de zorgverzekering 2020 realistischer dan de politieke prognoses. Onze verwachtingen van eind 2018 kwamen dicht in de buurt van de werkelijke premies van diverse zorgverzekeraars. Ook dit jaar willen wij weer beter voorspellen dan de politieke leiders op Prinsjesdag.

Houd onze website in de gaten in september en ga natuurlijk weer vanaf half november de premies voor de zorgverzekering in 2021 vergelijken op onze website.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie