Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Record overstappers zorgpolis verwacht door lagere collectiviteitskorting

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 2 minuten

In 2020 stapt een recordaantal mensen over van zorgverzekering. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Ipsos. Voornaamste reden: de halvering van de collectiviteitskorting. 

De verlaging van de maximale korting van 10% naar 5% die verzekeraars mogen geven op collectiviteiten, leidt tot een recordaantal overstappers in het komende zorgseizoen. Aangezien twee derde van de Nederlanders collectief verzekerd is, gaan veel mensen volgend jaar meer zorgpremie betalen.

Collectief verzekerden stappen bijna nooit over

Volgens Ipsos stappen mensen met een collectieve zorgverzekering bijna nooit over van verzekeraar. Het merendeel is nog nooit overgestapt en heeft zich daar vorig jaar niet eens op georiënteerd. Slechts één op de vijf heeft een overstap overwogen. Uiteindelijk voegde maar een heel klein deel de daad bij het woord.

In 2013 meeste overstappers

Vorig jaar koos 7 procent van de Nederlanders een nieuwe zorgverzekeraar. Het waren meest individueel verzekerden, jongeren en hogeropgeleiden die switchten. Alleen in 2013 was het overstappercentage hoger: 7,2 procent. Voor 2020 ziet Ipsos dat record dus sneuvelen.

Stijging zorgkosten

De veranderingen in de collectiviteitskorting spelen een belangrijke rol, maar ook de gestegen zorgkosten. Die leiden komend jaar tot een hogere premie. Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet een premiestijging van zo’n 3 euro per maand. Zorgverzekeraar DSW was vorige maand de eerste die de nieuwe zorgpremie bekendmaakte, die stijgt dubbel zoveel.

Premies 2020 uiterlijk 12 november bekend

De zorgverzekeraars komen tussen nu en twee weken met de premie voor 2020. Uiterlijk 12 november moet die bekend zijn gemaakt.

Poliswekker

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Poliswekker. Dan krijg je een seintje wanneer je kunt beginnen met zorgverzekeringen vergelijken voor 2020.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jan Sanders ()

Ik ben bij PMA verzekerd. Mijn vrouw staat bij mij op de polis. Krijgen we dan 2 x € 33, 00 terug?

Groet Jan en Wilma Sanders

Opmerking van de redactie op 06-11-2019
Hallo Jan en Wilma,

Wij hebben jullie een mail gestuurd met een reactie!

Groet, Team Poliswijzer
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie