Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Schade door storm – Wat vergoedt de verzekeraar?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De eerste storm van 2019 is een feit. Vandaag, 8 januari 2019 worden er zware windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht. Het zal niet de laatste storm zijn dit jaar. Wat keert de verzekeraar uit bij schade aan jouw huis of auto?

woon-boom-op-huis.png

Twee zware stormen vorig jaar januari

In januari 2018 hebben we in Nederland twee zware stormen moeten bolwerken, namelijk op 3 en 18 januari. De zwaarste van de twee was op 18 januari met een windsnelheid van 108 kilometer per uur. Het was niet de zwaarste storm ooit volgens het KNMI. Voor de zwaarste storm moeten we terug naar 1944. Een storm tot 100 kilometer per uur kan ook al een flinke schade aanrichten aan je spullen. Gelukkig kun je de rekening vaak neerleggen bij een verzekeraar.

Onderschat de gevaren van een storm niet

Een huis is normaal gesproken bestand tegen een heftige storm, maar je kunt pech hebben. Er kan bijvoorbeeld een boom op je huis vallen, maar schade kan ook uit een onverwachte hoek komen. Het platte dak van een nabij gelegen garage laat los en ramt jouw auto. Of een dakkapel bezwijkt onder de harde wind en vliegt van het dak. Een storm kan verwoestend zijn.

Stormschade aan de auto niet altijd verzekerd

Stormschade kun je claimen op de autoverzekering, maar niet altijd. Met uitsluitend de WA autoverzekering krijg je niets uitgekeerd. Met de WA + beperkt casco of de WA volledig casco heb je wel dekking. Bijvoorbeeld ook hagelschade en ruitbreuk is verzekerd.

Tip! Ruil de WA autoverzekering in voor een verzekering met een dekking tegen stormschade. Mogelijk ben je ook nog goedkoper uit. 

De woonhuisverzekering biedt dekking

Meestal blijft het niet bij een storm. Vaak komt storm samen met een forse regenbui of zelfs hagel. Door schade aan het dak dreigt ook gelijk het gevaar van waterschade en schade aan het interieur. Met de woonhuisverzekering en de inboedelverzekering laat je de verzekeraar opdraaien voor de schade. Ook waterschade door de stormschade keert de verzekeraar uit. 

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren betaalt soms gevolgschade

Je kunt ook verantwoordelijk zijn voor stormschade bij anderen. Het is niet de meest voor de hand liggende schade, maar het kan gebeuren. De van jouw huis afgewaaide dakkapel en dakpannen komen terecht op de auto van een ongelukkige buurtbewoner. De schade is veroorzaakt door jouw huis, dus jij bent verantwoordelijk. Dit is verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Als je huurder bent van het huis, ligt de aansprakelijkheid voor de schade bij de eigenaar. De verhuurder dus.

waaiende-dakpannen-auto-1.png

We hopen dat je geen schade oploopt door de storm. Mocht het wel gebeuren, laat de schade dan in ieder geval verzekerd zijn.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie