Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Schippers wil vaart achter transparantie zorg

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen week maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid bekend dat zij de informatie over de kwaliteit en kosten van zorg aan patiënten wil verbeteren en makkelijker toegankelijk wil maken. Hiervoor zal jaarlijks 5 miljoen euro worden uitgetrokken. 2015 is door de minister uitgeroepen tot 'Het jaar van transparantie'.

Begrijpelijke taal

De zorg moet vooral veel inzichtelijker worden voor patiënten. Waar krijg je welke kwaliteit bij een behandeling en wat gaat een behandeling kosten. De kwaliteitsinformatie moet breder toegankelijk worden door het gebruik van begrijpelijke taal en video's. Daarnaast moeten patiënten beter geïnformeerd worden over wat ze kunnen verwachten als ze een bepaalde aandoening hebben en hen helpen de juiste vragen aan hun arts te stellen.

Scherp blijven door meer transparantie

Transparantie zorgMeer transparantie helpt patiënten bij het maken van de keuze bij welke zorgaanbieder ze zich willen laten behandelen. Als steeds meer patiënten een keuze maken op basis van de informatie m.b.t. tot de kwaliteit, kan dat ervoor zorgen dat de ziekenhuizen scherp en bij de les blijven. Het zal ook de verzekeraars scherp houden, omdat gecontroleerd kan worden op basis waarvan zij de kwaliteit inkopen.

In overleg met artsen, patiënten, zorgverzekeraars en het Kwaliteitsinstituut heeft minister Schippers een actieplan met 53 punten opgesteld. De kwaliteitsinformatie moet tot stand komen door het samenbrengen van de wetenschappelijke kennis van de artsen, de praktijkkennis van de verzekeraars en de ervaringskennis van de patiënten.

Het jaar van de transparantie

Op de vraag waarom deze plannen pas in maart 2015 gepresenteerd zijn, terwijl het jaar 2015 als het jaar van de transparantie is uitgeroepen, zegt minister Schippers in een interview met Zorgvisie:

'Er zijn veel partijen bij betrokken. Organisaties voor patiënten, artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. We zijn het erover eens dat er nu niet voldoende inzicht in kwaliteit is en dat we alles op alles moeten zetten om tempo te maken. We hebben veel overleg gehad met iedereen om het onderste uit de kan te halen. Ik heb liever een goed plan dat iets later af is. Het gaat mij om de inhoud.'

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 september 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie