Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Slecht scorende zorgverzekeraars laten onderzoek NZa verdwijnen

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

De rechter heeft een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) compleet van tafel geveegd. Vorige maand maande de waakhond de verzekeraars nog om consumenten veel beter te informeren. De zorgverzekeraars konden dit niet verkroppen en stapten naar de rechter. 

1500 telefoontjes

foto ANPEind vorig jaar gaf NZa aan onderzoeksbureau TNS Tipo de opdracht om 1500 telefoontjes te plegen naar de klantenservice van de zorgverzekeraars. Deze mysteryguests belden met vragen over onderwerpen die zorgverzekeraars regelmatig krijgen in de drukke overstapperiode.

Uitslag bedroevend

De uitkomst was soms bedroevend. Grootste verzekeraar Achmea scoorde het slechtst met slechts driekwart van de antwoorden juist. Maar ook de andere grote verzekeraars zoals VGZ, CZ, Menzis en ASR deden het niet zo goed. Reden voor de NZa om de zorgverzekeraars op te dragen de foutmarge terug te brengen tot hooguit 10 procent. Consumenten kunnen door de verkeerde informatie voor onverwachte kosten komen te staan als een rekening van een zorgverlener achteraf toch niet vergoed wordt.

In de prullenbak

De zorgverzekeraars met de slechtste scores gingen hier niet zomaar mee akkoord en stapten naar de rechtbank. En terecht oordeelde de rechter. De NZa bleek namelijk niet in staat het uitgevoerde onderzoek inzichtelijk te maken. De gestelde vragen en de eventuele foute antwoorden waren zodoende niet te controleren waardoor de rechter niets anders kon doen dan het onderzoek in de prullenbak gooien. Partijen kunnen eventueel nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 13 september 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie