Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Spoedwet moet premiestijging zorgverzekering voorkomen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

GroenLinks pleit ervoor om de premie van de zorgverzekering niet te laten stijgen. De hoge kosten door het coronavirus moeten ergens mee gecompenseerd worden, maar de zorgpremie verhogen is volgens Jesse Klaver niet de oplossing. Een spoedwet moet een dreigende premiestijging voorkomen.

hoge-rekening-ziekenhuis-buitenland.png

Volgens GroenLinks moeten bedrijven de rekening voor de hoge zorgkosten oppakken. Het voorstel betekent niet dat bedrijven de rekeningen van de zorgverzekeraars betalen. Er moet een streep worden gezet door de geplande verlaging van de winstbelasting voor bedrijven. Het hiermee bespaarde bedrag voor de Nederlandse schatkist zou dan weer gebruikt kunnen worden voor het dragen van de hoge zorgkosten door het coronavirus. 

Financiële zorgen door het coronavirus

De gezondheidskwesties door het virus komen steeds meer op de achtergrond. Nu krijgen de financiële zorgen de volledige aandacht. Hoe komen we de crisisjaren door en wie gaat welke kosten betalen? Bij een economische crisis is het creatief zoeken naar de weg van de minste weerstand. Waar haal je het geld vandaan zonder dat er mensen of bedrijven in de financiële problemen komen? Hier zal de komende jaren nog veel over gesproken worden, maar daar is de tijd niet voor als we het hebben over de premie voor de zorgverzekering 2021. Na de zomer moet hier al duidelijkheid over zijn.

Waarom een spoedwet?

Tussen het maken van een wetsvoorstel en het ingaan van de wet kan meerdere jaren zitten. Een premieverhoging per 2021 ga je daarom niet voorkomen met een normale wet. Bij een spoedwet gaan de bepalingen in het wetsvoorstel alvast gelden, vooruitlopend op de definitieve wet. GroenLinks kiest daarom voor een spoedwet. Als de politiek niets doet, gaan de verzekeraars de premie baseren op wat ze denken nodig te hebben voor het betalen van de zorgkosten. 

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020.png

Fikse stijging zorgpremie in 2021 verwacht

Zorgeconoom Wim Groot verwacht in 2021 een premiestijging van gemiddeld € 150 per jaar, maar er wordt ook gesproken over een nog verdere verhoging. De bal ligt uiteindelijk bij de verzekeraars, want zij bepalen de hoogte van de eigen premie voor de zorgverzekering. De politiek kan er met een spoedwet misschien nog wel invloed op uitoefenen. We kunnen in ieder geval zeggen dat het goed opletten blijft vanaf half november. Dan is namelijk de premie voor de zorgverzekering 2021 bekend.

De zorgverzekeraars dwingen de premies niet te laten stijgen kunnen we niet. Door het vergelijken van zorgverzekeringen kun je verzekeraars wel onder druk zetten om de premie zo laag mogelijk te houden. Zo vind je toch de voordeligste zorgverzekering voor jou. Daarom: vergelijk je zorgverzekering weer op Poliswijzer.nl vanaf half november.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie