Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vanaf 2023 vervalt mogelijk de korting in de collectieve zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Sinds 2020 mogen verzekeraars nog maar maximaal 5% korting geven op de zorgverzekering (basisverzekering). Hiervoor heeft de politiek niet gekozen om consumenten te pesten, maar er zit een visie achter. Het wetsvoorstel voor het volledig schrappen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2023 ligt nu bij de Tweede Kamer ter behandeling. Waarom is het schrappen van de korting goed voor de verzekerde?

collectieve zorgverzekering

Een aantal verzekeraars geven via bijvoorbeeld ledenorganisaties, gemeenten en werkgevers korting op de basisverzekering en eventueel ook op de aanvullende verzekering. Hier zijn bezwaren tegen om meerdere redenen. Een belangrijk bezwaar is dat verzekeraars korting geven op de duurdere zorgverzekering, terwijl ze ook goedkopere basisverzekeringen aanbieden zonder een collectiviteitskorting. Consumenten wordt zand in de ogen gestrooid met een kortingspercentage, maar eigenlijk betalen ze te veel. 

Verzekeraars kunnen besparing op de zorgkosten niet aantonen

Als je korting krijgt, moet je het effect ervan ook kunnen merken. Je koopt een spijkerbroek van € 50 en aan de kassa krijg je een korting van € 5. Met een korting op de basisverzekering van bijvoorbeeld 5% mag je er als consument vanuit gaan dat je een goede deal hebt gesloten. Dat is niet het geval als je een vrijwel identieke zorgverzekering voor een nog lagere prijs kunt kopen bij dezelfde verzekeraar.

De collectieve zorgverzekering past niet meer bij het doel

Het collectief verzekeren is met een reden in het leven geroepen. Met deze collectieven hadden verzekeraars de mogelijkheid om voor specifieke groepen speciale pakketten samen te stellen gericht op medische behandelingen waar de verzekerden in de groepen baat bij hebben. Een patiëntenvereniging gericht op mensen met COPD biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering met extra vergoedingen voor fysiotherapie. Helaas is de collectieve zorgverzekering vooral ingezet als marketinginstrument door de verzekeraars. Verzekeraars zijn hier in het verleden al vaker op gewezen, maar er veranderde niets. Tot 2023. Dan zou afschaffing van de korting wel het gewenste effect hebben, hoopt minister Van Ark.

collectieve-zorgverzekereing.jpg

Wat zijn de plannen van minister Van Ark?

Ze wil verzekeraars nog één jaar de tijd geven om kritisch te kijken naar hoe ze de collectieve zorgverzekeringen in willen steken in de toekomst. Het is niet de bedoeling om de collectief verzekerden op extra kosten te jagen. Er moet een besef komen bij de verzekeraars en de verzekerden dat kunstgrepen met collectiviteitskorting niet nodig zijn om de te betalen zorgkosten over alle verzekerden te verdelen. Op de aanvullende zorgverzekering mag binnen een collectieve zorgverzekering ook na 1 januari 2023 korting worden gegeven.

Waarom niet treuren om het afschaffen van de collectieve zorgverzekering?

Het zijn hoofdzakelijk de duurdere verzekeraars die de collectieve zorgverzekering aanbieden. Vaak bieden deze verzekeraars ook goedkopere basisverzekeringen aan waar je ook nog eens beter uit bent zonder een korting. Daarnaast staat het je eind van het jaar vrij om over te stappen naar een andere verzekeraar. De kans is groot dat een andere verzekeraar jou ruimer kan verzekeren tegen een lagere premie.

Ben jij collectief verzekerd en vraag jij je af of je zo echt goed zit? Maak eens een vergelijking en ervaar wat andere verzekeraars jou bieden. Zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie