Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Veranderingen Prinsjesdag – Hoe raken ze mij?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Op Prinsjesdag hebben we goed nieuws gehoord over de Nederlandse economie en onze koopkracht. We gaan er volgend jaar gemiddeld 1,5% op vooruit. Dat is de boodschap, maar als je beter kijkt word je niet in alle opzichten blij. Vooral over de zorgverzekering slecht nieuws. De premie voor de zorgverzekering 2019 stijgt naar verwachting € 10,33 per maand. Ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken. Wat betekent dat voor jou?

Zorgpremie 

De gemiddelde basisverzekering gaat in 2019 ongeveer € 1432 kosten, tegenover € 1308 in 2018. Dit is natuurlijk een ruwe schatting. De verzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie voor de zorgverzekering in 2019. Uiterlijk 12 november a.s. moeten ze dat bekendmaken. In 2016 voorspelde het ministerie van Volksgezondheid een premiestijging van € 42, terwijl het uitkwam op ongeveer € 100. De premie zou dit jaar met € 72 stijgen, maar in werkelijkheid was het maar een paar tientjes.

Veranderingen in de zorgverzekering 2019

De belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekering hebben wij op een rijtje gezet.

infographicpoliswijzerveranderingenzorgverzekering2019.png

Eigen risico

Het eigen risico zal in 2019 voor het 4e opeenvolgende jaar € 385 bedragen. In het regeerakkoord voor de jaren 2017-2021 is vastgelegd dat het eigen risico van € 385 voor de gehele kabinetsperiode wordt bevroren.

Veranderingen basisverzekering

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept te koop zijn, worden uit het basispakket gehaald. Daarnaast zal er voor medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem een maximale eigen bijdrage van € 250 per jaar per verzekerde komen.

Verder komt er een vergoeding voor bepaalde vormen van hulp bij overgewicht (GLI), wordt de vergoeding van zittend ziekenvervoer ruimer en krijg je oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling.

Zorgtoeslag

Net als de zorgpremie stijgt ook de maximale zorgtoeslag. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de maximale zorgtoeslag in 2019 met € 94 omhoog. Meerpersoonshuishoudens kunnen rekenen op een toename van de maximale zorgtoeslag van € 281.

Wil je herinnerd worden wanneer je zorgverzekeringen kunt vergelijken? Meld je aan voor de Poliswekker en je krijgt gratis een herinneringsmail zodra de premies bekend zijn (uiterlijk 12 november 2019).

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 18 september 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie