Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vanuit de basisverzekering heb je tot augustus 2020 recht op herstelzorg na corona

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

In 2020 is de dekking in de basis zorgverzekering tijdelijk verruimd in verband met herstelzorg voor mensen die corona hebben gehad. Het was een tijdelijke regeling tot 1 augustus 2021, maar het coronavirus is nog steeds onder ons. Daarom is de ruime vergoeding voor herstelzorg door de beleidsbepalers in ieder geval verlengd tot 1 augustus 2022. Waar heb je recht op?

herstelzorg

Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen met corona vallen de medische kosten onder de basisverzekering. Eigenlijk maakt het niet uit waarom je in het ziekenhuis ligt; de basisverzekering biedt dekking tegen alle medische behandelingen in het ziekenhuis. Met de aanvullende zorgverzekering kun je de dekking in je zorgverzekering uitbreiden. Je verzekert bijvoorbeeld fysiotherapie en tandartskosten mee. Bepaalde herstelkosten voor coronapatiënten zijn standaard niet meeverzekerd, maar zijn tijdelijk toegevoegd aan de dekkingen in de basisverzekering.

Welke herstelkosten zijn tijdelijk meeverzekerd?

Nadat je klaar bent met de behandeling van het coronavirus kun je nog steeds medische klachten houden als je geen corona meer hebt. Om te voorkomen dat je hoge kosten zelf moet dragen, zijn de volgende herstelkosten tot 1 augustus 2022 meeverzekerd in de basisverzekering:

  • Tot 50 behandelingen oefentherapie of fysiotherapie
  • 10 uur ergotherapie
  • 7 uur begeleiding door een diëtist
  • Behandeling door een logopedist (niet gemaximeerd)

Dit zijn het maximum aantal behandelingen in zes maanden tijd. Je kunt nog een periode van zes maanden recht krijgen op herstelzorg. De huisarts kan je doorverwijzen voor corona gerelateerde herstelzorg. Je huisarts of specialist kan je ook bijpraten over de voorwaarden die gelden voor herstelzorg. 

Veranderingen per 1 juli 2021

Er gelden sinds 1 juli ruimere voorwaarden om gebruik te mogen maken van de vergoeding van herstelzorg. Het gaat onder andere om de volgende versoepelingen:

  • De huisarts of specialist moet binnen zes maanden na de acute infectiestadium een patiënt doorverwijzen. In de regeling tot 1 juli moest het binnen vier maanden.
  • Heb je de voorgeschreven herstelzorg doorlopen en heb je een tweede behandeltermijn nodig? Tot 1 juli kon de medische specialist alleen doorverwijzen. In uitzonderingsgevallen kan de huisarts dat nu ook.

zorg - arts.jpg

Recht op herstelzorg verschilt niet per verzekeraar

Het maakt voor het recht op herstelzorg niet uit bij welke verzekeraar je zit. Het gaat namelijk om een recht vanuit de basisverzekering en deze is wat betreft de dekking bij elke verzekeraar gelijk. 

Wat moet je doen als je geen corona meer hebt, maar nog wel klachten?

Blijf er vooral niet mee rondlopen en maak een afspraak met de huisarts. De huisarts kan jou helpen of doorverwijzen naar een specialist. Ook is de huisarts een poortwachter voor het recht op herstelzorg door COVID-19. 

Heb je hulp nodig bij het vergelijken van de zorgverzekering voor 2022? Vanaf half november helpen wij jou graag bij het vergelijken en het kiezen van de voor jou beste zorgverzekering tegen de laagste premie.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie