Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Verzekeraar CZ wil kwaliteit ziekenhuis belonen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgt meer geld van zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie verbetert. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo'n overeenkomst sluit met een ziekenhuis. Dat meldt Nu.nl vandaag. CZ en het ziekenhuis zeggen dat op deze manier de kwaliteit omhoog gaat. ''Kwaliteit moet leidend zijn."

Als het hartcentrum beter presteert, dan komt er geld bij, gaat het minder goed dan betaalt het ziekenhuis geld terug. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar sterfte, wondinfectie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Beide partijen hebben een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd.

De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren. Om wat voor bedragen het gaat, is niet bekend.

CZ-bestuurder Wim van der Meeren ziet in de zogeheten value based healthcare de toekomst. ''Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoeveelheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt.''

De overeenkomst tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis geldt voor drie jaar. Het ziekenhuis wil de komende jaren met alle zorgverzekeraars dergelijke contracten afsluiten.

Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie NPCF, juicht de overeenkomst toe. ''Het is goed dat er op kwaliteit wordt gestuurd, hoewel dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn'', zegt de bestuurder. Zij is er niet bang voor dat de kwaliteit van de zorg juist achteruitgaat als het ziekenhuis slechter presteert en er dus minder geld binnenkomt. ''Ze zullen voorkomen dat dit gebeurt''.

Bron: nu.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie