Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Waar wonen de meeste overstappers van zorgverzekering?

door Lesley Anker Leestijd: 2 minuten

Woon jij in de gemeente Urk, Lelystad of Zwolle? Dan behoor jij tot de gemeenten met de meeste overstappers van Nederland. Bijna een kwart (22,4%) van de inwoners van de gemeente Urk verruilde in 2019 hun oude zorgverzekering voor een nieuwe. Dit is meer dan het landelijke gemiddelde van 7%. Waarom deden zij dit en welke gemeenten zullen in 2020 hoger in de lijst eindigen?

flevoland.jpg

Top 5 gemeenten met veel overstappers 2019

De meeste overstappers wonen in:

Gemeente Percentage overstappers
Urk 22,4%
Zwolle 12,6%
Lelystad 12,2%
Nieuwegein 11,5%
Utrecht 10,1%

Bron: Vektis, Verzekerden in beeld 2019

Nieuw collectief of einde ervan reden voor overstap

Waarom er vooral in deze gemeenten veel overstappers waren in 2019, is te verklaren. In Urk stopte een belangrijk collectief, waardoor een groot aantal Urkers dit jaar geen korting meer zouden krijgen op hun zorgverzekering. Reden voor een overstap! In Lelystad en Zwolle kwam er een nieuwe aanbieder van de gemeentepolis. Daardoor zijn deze verzekerden op zoek gegaan naar een andere zorgverzekeraar.

Het faillissement van de ziekenhuizen in Lelystad en Urk in 2018 speelt waarschijnlijk ook een rol in deze relatief hoge percentages overstappers. Het ziekenhuis van Lelystad kreeg later toch een doorstart, maar mensen kregen wel meer aandacht voor hun zorgverzekering. De bewoners moesten opeens nagaan of zij met hun huidige zorgverzekering ook bij andere ziekenhuizen in Nederland terecht kunnen. Want als de zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis, wordt niet alles vergoed.

Minste overstappers op Waddeneilanden en Zeeuwse gemeenten

Het zijn vooral de dunbevolkte gemeenten die relatief weinig overstappers hadden:

Gemeente Percentage overstappers
Schiermonnikoog 3,4%
Terschelling 3,2%
Hulst 3,2%
Ameland 3,1%
Sluis 2,6%

Bron: Vektis, Verzekerden in beeld 2019

Populaire overstapgemeenten in 2020

Ook dit jaar zet de trend zich voort: veel grote verzekeraars stoppen vanaf 2020 met (een deel van) hun collectieve zorgverzekeringen in gemeenten. Met het verdwijnen van de collectiviteit, verdwijnt ook de korting. Wat overblijft is vaak een dure zorgverzekering met een uitgebreid aanvullend pakket. Grote gemeenten waarin de collectiviteit verdwijnt zijn bijvoorbeeld Amersfoort, Assen, Apeldoorn, Eindhoven en Hilversum. Deze gemeenten zullen volgend jaar waarschijnlijk hoger in de ranking uitkomen.

Wil je dat jouw gemeente in 2020 in de top 5 met meeste overstappers staat? Stap dan nog vóór 1 januari over!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 30 december 2019

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie