Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Wat gebeurt er als ik me te laat aanmeld bij een zorgverzekeraar?

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Bij veel mensen is het bekend dat je tot en met 31 januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Hierbij geldt de voorwaarde dat je de oude zorgverzekering hebt opgezegd,  Maar wat te doen als je deze datum, om wat voor reden dan ook, vergeet en je komt er in februari ineens achter dat je onverzekerd bent?

Meteen aanmelden

zorgverzekering aanvragen.jpgAls je na 31 januari een nieuwe basisverzekering af wilt sluiten dan gaat deze niet meer met terugwerkende kracht in. Deze gaat dan pas in op de dag dat de aanmelding ontvangen wordt bij de zorgverzekeraar. In de tussenliggende periode (vanaf 1 januari) ben je onverzekerd. Eventuele zorgkosten moet je dan zelf betalen. Het is dus zeker raadzaam om je voor 1 februari aan te melden bij een zorgverzekeraar. Zo ben je nog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Doe je dit niet dan riskeer je een boete omdat je onverzekerd bent.

Mogelijke boete

Als je na 31 januari geen zorgverzekering hebt, en dus niet verzekerd bent, krijg je een brief van het Zorginstituut Nederland. In deze brief staat dat je drie maanden de tijd krijgt om een zorgverzekering af te sluiten. Heb je dit na drie maanden nog niet gedaan dan krijg je een boete. Na twee boetes word je uiteindelijk door het Zorginstituut Nederland alsnog aangemeld bij een willekeurige zorgverzekeraar. Het gevolg daarvan is dat je een jaar lang de standaard premie (€ 122,33 in 2016) moet betalen voor een basisverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 september 2017

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie