Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat willen de politieke partijen met de zorg?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

poliswijzer.nl prinsjesdag wijzigingen 2017 zorg.jpgVolgende maand zijn er weer verkiezingen. De zorgverzekering is een heet hangijzer, dus hebben de politieke partijen dit onderwerp meegenomen in het verkiezingsprogramma. Veel gebakkelei over het vervangen van de huidige zorgverzekering en met name over het eigen risico. Wat zijn de plannen van de politieke partijen op de eerste zes plekken van de Kiesraad?

Moet de huidige zorgverzekering niet gewoon vervangen worden?

De SP pleit niet alleen voor het afschaffen van de huidige zorgverzekering, ze hebben ook al een vervanger benoemd. Het Nationaal Zorgfonds zou de huidige zorgverzekering moeten vervangen. De belangrijkste wijziging is dat er geen eigen risico geldt. Al 251.000 mensen steunen het initiatief. Deze week (18 februari) laten ze Haagse politici zien dat het anders kan. Ze presenteren het initiatief op het Nationaal ZorgDebat. Ook 50PLUS pleit in het verkiezingsprogramma voor een nieuw zorgstelsel per 2020. Zij vinden het zonde dat er nu veel geld wordt verslonden door dure reclamecampagnes van verzekeraars.

Standpunten van de grote politieke partijen

Wij waren benieuwd hoe andere politieke partijen erin staan. Het is een onmogelijke opdracht om alle partijen in het onderzoek te betrekken. In maart doen er namelijk maar liefst 28 partijen mee. De eerste zes op de lijst van de Kiesraad hebben wij tegen het licht gehouden gericht op de zorgverzekering. De standpunten van de SP zijn duidelijk. Wat willen de andere vijf partijen?

Wat zijn de plannen van de VVD voor de zorgverzekering?

De VVD vindt het logisch dat wij maandelijks “een serieus bedrag” betalen voor de zorgverzekering. Verder zijn ze tevreden met de huidige zorgverzekering. In het verkiezingsprogramma geeft de VVD aan dat ze in de toekomt maatregelen treffen om zorg voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. Hoe, moet nog blijken.

Wat zijn de standpunten van de PvdA?

De PvdA gaat voor betaalbare zorg, maar dat zou ook kunnen staan in het verkiezingsprogramma van één van de andere politieke partijen. Andere speerpunten zijn het afschaffen van het eigen risico en het beheersen van de kosten voor dure medicijnen en andere medische behandelingen. Ze willen de macht weer teruggeven aan de zorgprofessionals en de patiënten. Daarnaast willen ze af van concurrentie tussen zorgverzekeraars.

Wat wil de PVV met de zorg?

De PVV wil eenvoudige ziekenhuistaken over laten nemen door de huisarts. De meeste punten andere over de zorg in het verkiezingsprogramma zorg_medicijnen.jpghebben betrekking op algemene besparingen in de zorg. Ze zijn niet specifiek gericht op de zorgverzekering. De partij wil bijvoorbeeld kleinere zorginstellingen. Het eigen risico moet niet verder omhoog.

Hoe staat de CDA in de wedstrijd?

De CDA wil af van de wildgroei aan polissen waar verzekerden tussen kunnen kiezen. Alle verzekeraars zouden minimaal één standaardpolis moeten aanbieden die bij alle aanbieders gelijk is. De goedkope zorgverzekering met een beperkte keuze in zorgverleners wil de CDA niet meer. Ook willen ze een verbod op winstuitkeringen. Het geld dat over blijft, moet ten goede komen aan de zorg of aan de verzekerden.

Wat wil de D66 met de zorg?

De D66 wil verder met het huidige zorgstelsel, maar wel met een aantal aanpassingen. De nadruk moet meer komen op de kwaliteit van de zorg. Ook bij het inkopen van zorg moet er beter gestuurd worden op kwaliteit. Ze willen uitgaven die voorzienbaar en betaalbaar zijn, uit de basisverzekering halen. Het in rekening brengen van eigen bijdragen willen ze beperken. Er is namelijk al een eigen risico. Door ook nog een eigen bijdrage in rekening te brengen wordt de zorg voor kwetsbare groepen te duur.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie