Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Weer minder wanbetalers voor zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Net als in de voorgaande jaren waren er in 2018 minder Nederlanders met een flinke achterstand op de premiebetaling voor de zorgverzekering. Het aantal wanbetalers is sinds 2014 met 30 procent gedaald. Volgens het CBS waren er in 2018 ‘maar’ 206 duizend wanbetalers in Nederland. Maar dat zijn alleen achterstanden van zes maanden of meer.

zorg-ziekenhuis.png

Ongeveer 1,5 procent van alle alle personen van 18 jaar en ouder  staan nu aangemeld als wanbetaler. Circa 0,5 procent heeft nog wel nog een schuld bij zijn zorgverzekeraar, maar een betalingsregeling getroffen. Hierdoor worden zij niet langer aangemerkt als wanbetaler.

Wat is een wanbetaler?

Je wordt aangemerkt als wanbetaler als je minimaal 6 maanden geen zorgpremie afdraagt aan de zorgverzekeraar. De wanbetaler wordt dan aangemeld bij het CAK. Welke gevolgen heeft dit?

  1. Je hebt alleen recht op het basispakket; aanvullende vergoedingen komen te vervallen
  2. Je kunt niet overstappen naar andere verzekeraar
  3. Je betaalt een hogere premie (€138,50 in 2019)
  4. Er kan beslag worden gelegd op je inkomen of uitkering

Gevolgen van geen zorgpremie betalen

Zodra er sprake is van wanbetaling zal de verzekeraar contact met de verzekerde opnemen voor het treffen van een betalingsregeling. Met een betalingsachterstand van een half jaar meldt de verzekeraar de wanbetaler aan bij het CAK. Zij nemen de incasso’s van de verzekeraars vervolgens over voor de toekomst. Het CAK zal vanaf de 7e maand de premie incasseren. In een uiterste geval gaan ze de premie via een loonbeslag incasseren.

Waardoor zijn er minder wanbetalers voor de zorgverzekering?

Economisch gaat het beter in vergelijking met het jaar 2014, maar dat is niet de hoofdreden voor de sterke daling. De manier van incasseren speelt hierin een belangrijke rol. Als een wanbetaler een betalingsregeling treft met de verzekeraar, gaat de verzekeraar de verzekerde niet doorzetten naar het CAK. Hierdoor tellen de achterstanden niet meer mee in de cijfers van het CBS. Ze zijn dus niet meer geregistreerd als wanbetaler, maar bij de verzekeraar hebben ze nog wel achterstanden.

Besparen op de zorgverzekering lukt niet met betalingsachterstand

Tot 1 januari 2020 kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering, maar met een betalingsachterstand gaat het dit niet lukken. De achterstanden moeten eerst weg zijn voordat een zorgverzekering kan worden opgezegd. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 september 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie