Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Hoeveel wordt de zorgverzekering duurder in 2019?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering-uit-hoge-hoed.png

Volgende week dinsdag is het weer Prinsjesdag. Dus doet de politiek ook weer een gooi naar de gemiddelde premie voor de zorgverzekering 2019. De praktijk wijkt vaak sterk af van de politieke voorspelling, maar het zegt wel iets. De schatting is namelijk mede gebaseerd op gesprekken met verzekeraars over de zorgverzekering. Zorgverzekeraar CZ kwam eerder dit jaar al met een verwachting dat de zorgverzekering in 2019 fors duurder wordt.
 
Vorig jaar was er nog gesteggel over de hoogte van het eigen risico. Met Prinsjesdag was een verhoging aangekondigd van € 15. Hier kwam veel commotie over, dus is het weer teruggedraaid en is het € 385 gebleven. Voor 2019 blijft het eigen risico voor de zorgverzekering op € 385.
 

Zorgverzekering volgend jaar 124 euro duurder

Iedere maand komt er € 10,33 bij de basisverzekering op, is de verwachting. De meeste Nederlanders hebben ook nog een aanvullende zorgverzekering. Het zou niet gek zijn als verzekeraars de premie voor deze aanvullende zorgverzekering ook verhogen. Eerdere jaren dreigden verzekeraars ook al een flinke verhoging van de premie door te voeren, maar ze hebben de premie nog beperkt kunnen houden door reserves aan te spreken. Zoals het nu lijkt gaan de meeste verzekeraars dat volgend jaar niet doen. Nog steeds beschikken ze over flinke reserves, maar die houden ze op de eigen rekening en ze maken liever de zorgverzekering duurder.

Wat gaat de zorgverzekering echt kosten?

Het is mooi dat het ministerie van Volksgezondheid ons alvast voorbereidt op een premiestijging in 2019. Maar....eind 2016 had het ministerie ook een voorspelling gedaan. De premie voor de zorgverzekering zou ongeveer € 3,50 per maand stijgen. In werkelijkheid was het ruim het dubbele, namelijk ongeveer € 100 per jaar. Voor de premie in 2018 werd een verhoging voorspeld van € 6 per maand. In de praktijk was het veel minder. Eigenlijk kun je dus niet zoveel met de voorspellingen van Prinsjesdag.

De stijging wordt maar deels opgevangen met zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2019 met € 92 per jaar. Voor 2018 is het maximum nog € 94, dus de maximale toeslag zou dan net boven de € 100 uitkomen.  

Vergelijk dus!

Als de informatie echt klopt, willen wij onze boodschap wel van de daken schreeuwen: ‘Vergelijk de premie voor de zorgverzekering!’ Ga niet akkoord met een torenhoge premie. De goedkoopste verzekeraar is tientallen euro’s per maand goedkoper dan de duurste. Dus maak de premieverhoging het probleem van de dure verzekeraars en niet van jezelf.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 12 september 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie