Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Ziekenhuizen krijgen steun van zorgverzekeraars

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

In de eerste weken van de coronacrisis lag de focus volledig op de medische zorg. Langzaam komt er nu meer aandacht voor de financiële gevolgen, en deze zijn groot. Ziekenhuizen moeten miljarden extra kosten maken. Zorgverzekeraars schieten te hulp. Failliete ziekenhuizen is het laatste wat we nodig hebben. Hoe ziet de hulp van de zorgverzekeraars eruit?

Poliswijzer.nl_ziekenhuis.png

Het coronavirus heeft al het nodige gevraagd van de ziekenhuizen. Ze moesten improviseren, extra personeel aantrekken en extra intensive cares inrichten. De medische zorg in Nederland is goed, maar er wordt ook op de centen gelet. Grote financiële tegenslagen kunnen de ondergang van ziekenhuizen betekenen. Ze moesten de afgelopen jaren beknibbelen op de kosten. Veel ziekenhuizen hebben daarom geen kapitalen liggen voor de hoge kosten door het coronavirus.

Misgelopen inkomsten

Ook een ziekenhuis moet inkomsten binnen krijgen om alles draaiende te houden. Op de afdelingen gericht op het coronavirus is het te druk, maar voor andere afdelingen vallen behandelingen juist weg. De planbare zorg wordt namelijk vooruitgeschoven. De afspraken die niet strikt noodzakelijk zijn, worden verplaatst. Dit zorgt voor minder druk op het ziekenhuispersoneel. Hierdoor valt wel een deel van de inkomsten weg. Ziekenhuizen hebben dus hogere kosten en lagere inkomsten. Dat is geen goede combinatie. Gelukkig schieten de zorgverzekeraars te hulp.

Hoe helpen de zorgverzekeraars?

Vanaf 1 mei kunnen ziekenhuizen een voorschot krijgen van de zorgverzekeraars. De daarop volgende maanden kunnen ziekenhuizen ook gebruik maken van deze optie, tot het niet meer noodzakelijk is. Zonder deze voorschotten zijn er anders ziekenhuizen die de salarissen niet meer kunnen betalen. Daar komt nog bij dat er extra salariskosten aankomen. Het vakantiegeld moeten ze namelijk op korte termijn ook weer uitkeren. De verzekeraars geven de ziekenhuizen op deze manier de ruimte om zich te richten op de best mogelijke zorg zonder zich druk te hoeven maken over de financiën. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie