Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Ziekenhuizen: Meer geld voor dure medicijnen nodig

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Van de algemene ziekenhuizen komt tachtig procent geld tekort voor de aanschaf van dure medicijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waaraan 55 van de 75 algemene ziekenhuizen hebben meegedaan.

Dure medicijnenElk jaar geven ziekenhuizen aan zorgverzekeraars een prognose van hoeveel patiënten dure geneesmiddelen, voor speciale behandelingen zoals onder meer kanker nodig hebben. Op grond daarvan worden afspraken gemaakt en een budget opgesteld. Als een ziekenhuis in werkelijkheid meer geld nodig heeft voor de aanschaf van dure medicijnen ontstaat er een tekort dat kan oplopen tot in de miljoenen euro’s. Ziekenhuizen vragen daarom extra geld aan de zorgverzekeraars maar krijgen dit niet omdat zorgverzekeraars zich in veel gevallen aan het afgesproken budget houden.

Dit gaat overigens niet ten koste van de patiënten. Die merken daar niets van zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in het NOS radio 1 journaal. Ook geeft ze aan niet de indruk te hebben dat ziekenhuizen de patiënten dan maar doorsturen naar gespecialiseerde ziekenhuizen zodat ze zelf niet voor de dure behandeling op hoeven draaien.

Sommige ziekenhuizen hebben met verzekeraars afgesproken dat als er achteraf extra geld nodig is voor dure geneesmiddelen dat dit dan geheel of gedeeltelijk vergoed zal worden door de zorgverzekeraar. Volgens de NVZ zou dit voor alle ziekenhuizen moeten gelden. Verder wil ze dat het probleem op Europees niveau wordt opgepakt. Nu is het zo dat de prijs voor een duur geneesmiddel in het ene land van Europa veel lager is dan in het andere.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 20 november 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie