Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Zorg om dak- en thuislozen

Leestijd: 2 minuten

Het aantal mensen zonder zorgverzekering is, sinds de overheid maatregelen heeft genomen om onverzekerden alsnog een zorgverzekering te laten afsluiten, sterk afgenomen. Voor dak- en thuislozen geldt dit niet. Vanwege hun situatie kan deze groep, die niet over een (post)adres beschikt, geen aanspraak maken op een uitkering en zich niet aanmelden voor een zorgverzekering.

Aantal groeit snel

Zorg om dak- en thuislozenToch hebben deze mensen vaak zorg nodig. Maar zonder zorgverzekering kunnen de kosten voor onderzoek, behandeling of medicijnen onmogelijk betaald worden door de daklozen zelf. En ziekenhuizen mogen ze alleen behandelen in acute of levensbedreigende situaties. Het aantal onverzekerde daklozen groeit snel zeggen huisartsen en verpleegkundigen die zich inzetten voor de medische zorg aan dak- en thuislozen (de Nederlandse Straatdoktersgroep). Alleen in Rotterdam al is het percentage onverzekerden onder daklozen gestegen van 30% naar 70%. De straatdokters willen dat er een structurele oplossing komt voor dit probleem. Ze willen de daklozen de zorg geven die ze nodig hebben zonder aan de administratie en financiële gevolgen te hoeven denken.

GGD

Ook de GGD erkent het probleem. Steeds vaker worden verpleegkundigen van de GGD gevraagd om kwetsbare onverzekerden te helpen een zorgverzekering af te sluiten en zo de noodzakelijke hulpverlening in gang te zetten. Dit heeft al geleid tot een betere samenwerking met de betrokken partijen in de regio. Zo wordt er nu, voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en die medische zorg nodig hebben, sneller een postadres van de gemeente beschikbaar gesteld.

Plan van aanpak

Minister Schippers van VWS heeft aangegeven dat ze bezig is met een plan van aanpak voor de problemen. De minister wil met het plan bevorderen dat er betere afspraken worden gemaakt tussen gemeenten en zorgverzekeraars om mensen te voorzien van datgene dat nodig is en om zorg te krijgen als zij die nodig hebben.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie