Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgpremie 2017 stijgt licht

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De zorgpremie komt volgend jaar gemiddeld uit op zo'n 103 euro, een minimale stijging van een paar euro. Deze meevaller blijkt uit berichtgeving in het AD.

Prinsjesdag

Traditioneel wordt er rond Prinsjesdag door de politiek een 'gooi' gedaan naar de zorgpremie voor het nieuwe jaar. Zorgverzekeraars bepalen hierin hun eigen beleid, maar op basis van inschattingen wil de politiek ons alvast voorbereiden op de kosten van de zorgverzekering voor 2017. Gisteren is bekend gemaakt dat het eigen risico onveranderd blijft, vandaag weer een hoera bericht. De zorgpremie zal volgend jaar licht stijgen. 

Richtlijn

De gemiddelde zorgverzekering kost nu 100 euro per maand. Volgend jaar stijgt de premie naar het niveau van 2012, en wordt zo'n 103 euro per maand. Dit is nog niet officieel naar buiten gebracht, maar het AD heeft stukken voor Prinsjesdag ingezien. Naast de meevaller met het eigen risico en de zorgpremie is er ook bekend gemaakt dat de zorgtoeslag per volgend jaar omhoog gaat. De tegemoetkoming voor de zorgkosten van de laagste inkomens stijgt volgend jaar met zo'n 2 euro per maand. 

Kostenpost

Het blijkt dat er sinds 2010 al bijna 12 miljard minder uitgegeven is dan gepland. Zorg is nog steeds een forse kostenpost. In 2006 bedroegen de zorgkosten nog 4000 euro per persoon, in 2014 zijn de kosten gestegen naar 5300 euro. Alleen al aan overheidsuitgaven bedroegen de kosten dit jaar 68 miljard.

Zorgverzekeraars bepalen precieze premies

Toch is het nog maar afwachten hoe hoog de premie volgend jaar werkelijk gaat worden. Vorig jaar met Prinsjesdag werd er een premiestijging verwacht van iets minder dan 10 euro per maand. Uiteindelijk is de premie 39 euro minder gestegen dan verwacht. Met Prinsjesdag wordt er een indicatie afgegeven die verzekeraars mee kunnen nemen. Uiterlijk 19 november moeten alle premies en voorwaarden bekend gemaakt zijn. Traditiegetrouw onthult DSW enkele weken na Prinsjesdag als eerste de zorgpremie voor het volgende jaar. 

Vergelijken loont

Er zijn meerdere redenen te bedenken dat er afgeweken wordt van de verwachtingen. Wat denk je bijvoorbeeld van concurrentieoverweging? Net even een eurootje onder de premie van de concurrentie zitten kan veel extra verzekerden opleveren. Daarom blijf ik er ook op hameren om de zorgverzekeringen goed te vergelijken. Een verschil van een paar euro’s per maand geeft toch weer een mooie besparing op jaarbasis.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: tonny nvt hoebe ()

ben zeer teleurgestelt da lasten voor de gewoone man is al fors je hoort nooit is goed nieuws sorry tonny

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie