Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgpremie stijgt in 2016 met 7 euro

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Update - Voor de zorgverzekering 2018 werd een stijging verwacht van ongeveer € 6 per maand. In werkelijkheid viel het lager uit. Wat zijn de goedkoopste zorgverzekeringen van 2018.

Het verplicht eigen risico wordt komend jaar naar verwachting 385 euro. Dat is 10 euro meer dan dit jaar. De zorgpremie stijgt met 7 euro en ligt dan op 103 euro per maand. Dat is de prognose van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
RTL Nieuws berichtte over de uitgelekte raming. In het najaar, uiterlijk 19 november, stellen de zorgverzekeraars de premie voor 2016 definitief vast.

Getemde stijging

De stijging van de zorgpremie is met 7 euro minder dan in dit jaar. Begin 2015 gingen de premies met 10 euro per maand omhoog. Die meevaller zou een gevolg zijn van het feit dat de zorgkosten beter in toom zijn gehouden. Doordat minister Schippers er in het afgelopen jaar voor het eerst in slaagde de zorgkosten met 12 miljard terug te brengen, is de stijging minder fors dan dit jaar nog het geval was. Was dit niet gebeurd dan was de premiebetaler ongeveer 12,50 euro per maand kwijt geweest aan zorgpremie.

Het is overigens niet ondenkbaar dat de premie lager uitvalt. Verzekeraars brachten de afgelopen jaren minder zorgpremie in rekening dan het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag verwachtte. Het bedrag van 103 euro is vrijwel gelijk aan de premie van 2011 en 2012.

Eigen risio 10 euro omhoog

Het verplicht eigen risico wordt volgend jaar vastgesteld op 385 euro. De stijging van 10 euro is het gevolg van jaarlijkse indexatie. Het bedrag is bedoeld om gestegen prijzen mee te compenseren. En wordt dus niet veroorzaakt door stijgende zorgkosten.

Zorgtoeslag omhoog

De mensen die recht hebben op zorgtoeslag krijgen volgend jaar 67 euro extra bijgeschreven op hun rekening.

Zorgverzekering 2016 vergelijken

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 9 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie