Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Je kunt de zorgtoeslag 2020 nu nog aanvragen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Was jouw inkomen in 2020 lager door de coronacrisis? Mogelijk heb je recht op extra zorgtoeslag. Gelukkig kun je het tekort van vorig jaar alsnog opvragen bij de Belastingdienst tot september 2021. Je moet wel zelf in actie komen. Wij wijzen jou de weg.

nieuwsbericht-zorgtoeslag.png

Als het inkomen in 2020 een paar duizend euro lager is uitgevallen dan vooraf ingeschat, kun je over een jaar gerekend recht hebben op nog honderden euro’s extra aan zorgtoeslag. Mooi meegenomen, dus laat dat voordeel niet liggen. Heb je geen zorgtoeslag ontvangen, maar had je er mogelijk wel recht op? Ook dan moet je nu ingrijpen. 

Waar had je recht op?

De jaaroverzichten van je werkgever heb je al binnen. Deze heb je namelijk ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Hieruit blijkt exact hoe hoog jouw bruto inkomen was in 2020. Met deze gegevens kun je op de website van de Belastingdienst berekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht had vorig jaar. Na het maken van een proefberekening kun je gelijk kiezen voor het aanvragen of wijzigen van de zorgtoeslag. Dit gaat via ‘Mijn toeslagen’. Hier kun je inloggen met je DigiD. Kies vervolgens voor ‘wijziging doorgeven’ en voor ‘Ik wil zorgtoeslag aanvragen’.

Recht op meer zorgtoeslag over 2020? Vraag het opnieuw aan

Je kunt de eerdere aangevraagde zorgtoeslag niet veranderen, want je moet het opnieuw aanvragen. De nieuwe aanvraag zal de oude overschrijven. Omdat het belastingjaar 2020 al afgerond is, gaat de Belastingdienst berekenen op hoeveel je aanvullend recht hebt. Na verwerking van de gegevens ontvang je een teruggave van het bedrag waar je nog recht op hebt. 

Tip: Kijk gelijk ook naar de zorgtoeslag 2021, want de Belastingdienst heeft het bedrag van dit jaar waarschijnlijk gebaseerd op de gegevens van 2020. Pas 2021 ook aan als het niet klopt.

Na september vervallen jouw rechten

Je hebt tot 1 september de tijd om zorgtoeslag over 2020 aan te vragen. Je kunt uitstel aanvragen bij de Belastingdienst, of in plaats daarvan kun je beter gelijk de aanvraag voor de zorgtoeslag indienen bij de Belastingdienst. Het is namelijk niet ingewikkeld. Het is een kwestie van een paar vragen beantwoorden en je kunt het verzoek al indienen.

Besparen Poliswijzer.nl.jpg

Vraag de zorgtoeslag aan via Toeslagen.nl

Er zijn een aantal commerciële partijen die geld proberen te verdienen door de aanvraag via deze bedrijven te laten lopen. Voor de diensten die nauwelijks iets toevoegen brengen ze jou € 39,50 in rekening. Pas daar dus mee op en ga naar de overheidswebsite Toeslagen.nl voor het aanvragen of het veranderen van de zorgtoeslag. 

Wij geven je ook alvast een tip voor eind van het jaar. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn groot. Ga dus ook voor de zorgverzekering 2022 de verzekeraars weer vergelijken. Ook op die manier kun je besparen op jouw zorgkosten. Want het kiezen van een goedkopere zorgverzekering zorgt niet voor een lager bedrag aan zorgtoeslag. De zorgtoeslag blijft gewoon hetzelfde hoe goedkoop je zorgverzekering ook is.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie