Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgtoeslag terugvragen tot 1 september

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Vergeten om zorgtoeslag aan te vragen over 2019 of is er iets veranderd in jouw financiële situatie? Dan bestaat de kans dat je nog zorgtoeslag van vorig jaar tegoed hebt. Misgelopen zorgtoeslag over het jaar 2019 kun je aanvragen tot 1 september 2020. Met onze checklists kom je erachter of je er alsnog recht op hebt.

Heb-ik-recht-op-zorgtoeslag.jpg

In 2019 kon je maximaal € 99 per maand zorgtoeslag krijgen en met toeslagpartner € 192 per maand. Het is een tegemoetkoming van de overheid om (een deel van) je zorgverzekering mee te betalen. Je krijgt de toeslag niet automatisch, maar vraag je zelf aan via de website van de Belastingdienst. Zonde als je zorgtoeslag bent misgelopen, terwijl je er wel recht op had. 

Situatie 1: vergeten zorgtoeslag aan te vragen

Kun je voor alle punten in de checklist hieronder een vinkje zetten? Dan kun je tot 1 september 2020 alsnog de gemiste zorgtoeslag in 2019 aanvragen.

 • Je was vorig jaar (gedeeltelijk) minimaal 18 jaar. 
 • Je had vorig jaar een Nederlandse zorgverzekering.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Je inkomen was in 2019 niet hoger dan € 29.562 als je alleenstaand bent en niet hoger dan € 37.885 als je een toeslagpartner hebt.

Situatie 2: ik had recht op meer zorgtoeslag

Je kunt ook zorgtoeslag terugvragen als je vorig jaar te weinig hebt gekregen. Het toetsingsinkomen bepaalt of en hoeveel zorgtoeslag je ontvangt. Dat is het jaarinkomen min sommige aftrekposten, zoals hypotheekrente en alimentatie. Als je het toetsingsinkomen van tevoren te hoog hebt ingeschat, had je misschien recht op meer zorgtoeslag.

Herken jij je in één van de volgende veranderingen in 2019? Check dan nog even na of je alsnog recht hebt op zorgtoeslag.

 • Je bent minder uren gaan werken
 • Je hebt een nieuwe baan gekregen met een lager inkomen
 • Je bent (deels) werkloos geraakt
 • Je bent gescheiden en betaalt partneralimentatie
 • Je hebt je hypotheek overgesloten

Tip: vraag bij veranderingen in je inkomen altijd opnieuw zorgtoeslag aan. De Belastingdienst maakt opnieuw een berekening op basis van je nieuwe inkomen. Zo ontvang je niet te weinig én niet te veel toeslag. Daarmee voorkom je dat je later een deel moet terugbetalen. 

Hoe vraag ik gemiste zorgtoeslag aan?

Je hebt tot 1 september de tijd om zorgtoeslag die je nog uit vorig jaar tegoed hebt aan te vragen:

 1. Ga naar de website van de Belastingdienst.
 2. Log in met DigiD bij “mijn toeslagen”.
 3. Dien opnieuw een aanvraag in voor zorgtoeslag over het jaar 2019.
 4. Pas je toetsingsinkomen over 2019 aan. Je weet nu precies hoeveel dit was. Je kunt het toetsingsinkomen ook terugvinden in jouw belastingaangifte van 2019.

Gelukt? Dan ontvang je de zorgtoeslag binnen een paar weken!

Benieuwd hoeveel de maximale zorgtoeslag volgend jaar is? Houd dan ons artikel over de zorgverzekering in 2021 in de gaten. Hier zetten we alle belangrijke wijzigingen voor je op een rijtje.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie