Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Zorgverzekeraars starten digitaal dialoogplatform

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

ZorgdialoogZorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het dialoogplatform Zorgdialoog.nu gelanceerd. Op de website kunnen verzekerden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek gaan over ieders rol in het zorgstelsel en de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. Centraal thema is 'Zorg gaat helaas ook over geld.'

ZN presenteert de dilemma's In advertenties in dagbladen en (vak)tijdschriften en nodigt mensen uit om deel te nemen aan de dialoog. Centraal thema in de dialoog is: Zorg gaat (helaas) ook over geld. De eerste advertentie licht dit thema toe: In de ideale wereld hebben zorg en geld niets met elkaar te maken. Maar in de echte wereld ontstaan juist op het snijvlak van zorg en geld lastige dilemma’s, aldus de brancheorganisatie. 'Alleen wanneer we met elkaar het gesprek aangaan over deze dilemma’s en alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen we goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden.' In latere advertenties worden vier deelthema’s voorgelegd als basis voor de dialoog.

Tien jaar Zorgverzekeringswet

Op 1 januari 2016 is het tien jaar geleden dat de zorgverzekeringswet en daarmee het huidige zorgstelsel in ons land werd ingevoerd. De kernwaarde van dit stelsel is solidariteit. Volgens ZN zorgt solidariteit ervoor dat iedereen toegang heeft tot goede zorg. De gezondheidszorg in Nederland staat al jarenlang hoog in internationale vergelijkingen. 'En we slagen er ook steeds beter in de alsmaar stijgende kosten in de hand te houden.'

Onvrede en onbegrip

Tegelijkertijd is er veel onvrede en onbegrip. Het maatschappelijke draagvlak voor het stelsel is daarmee beperkt en er is onvoldoende vertrouwen tussen partijen. Zorgverzekeraars maken zich daar zorgen over, omdat onbegrip en wantrouwen het goed functioneren van het stelsel in de weg staan en voor onnodige spanningen zouden zorgen. Daarom willen zij daarover via het platform het gesprek aangaan.

Overstappen makkelijker

De dialoog is wat betreft de zorgverzekeraars niet vrijblijvend. Die is niet alleen gericht op het vergroten van het wederzijds begrip: zorgverzekeraars staan ook open voor suggesties voor concrete verbeteringen in de manier waarop zij zelf hun rol vervullen. Eerder dit jaar hebben ze al het actieplan Kern-gezond gepresenteerd, waarin ze bijvoorbeeld aangeven hoe ze de transparantie van het polisaanbod vergroten en overstappen gemakkelijker willen maken. En met huisartsen wordt er in deze periode bijvoorbeeld intensief gesproken over het terugdringen van onnodige bureaucratie.

Zorgverzekeraars die actief deelnemen aan Zorgdialoog.nu zijn: Zorg en Zekerheid, ASR, CZ, Eno, De Friesland, Menzis, ONVZ, VGZ en Zilveren Kruis.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 22 september 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie