Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering 2018: alle wijzigingen op een rij

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Op Prinsjesdag heeft de overheid de wijzigingen in de zorgverzekering bekend gemaakt. Poliswijzer.nl deelt die graag met jou. Wat wijzigt er in de basisverzekering en wat gebeurt er met de zorgtoeslag en het verplicht eigen risico?

Prinsjesdag-wat-verandert-er-voor-jouw-zorgverzekering-groot.jpg

Wijzigingen zorgverzekering 2018 2017 2018 Verschil
Gemiddelde zorgpremie  € 1290 € 1362 € 72
Verplicht eigen risico* € 385    € 400* € 15*
Maximale zorgtoeslag eenpersoonshuishoudens € 1066  € 1197 € 131
Maximale zorgtoeslag meerpersoonshuishoudens € 2043 € 2237 € 194


Zorgpremie

Volgend jaar betaal je per maand € 6 meer dan in 2017. Per jaar komt dat neer op € 72. Tenminste, dat is de verwachting van het demissionaire kabinet. Het is nog maar de vraag of het bij deze verhoging blijft. Zorgverzekeraars bepalen zélf wat ze voor hun verzekeringen in rekening brengen. Het kan ook zijn dat een aantal verzekeraars kiest voor een mildere stijging door het inzetten van de reserves. Zorgverzekeraar DSW heeft inmiddels aangegeven de premie met € 0,50 per maand te zullen verlagen. 

Eigen risico*

Het verplicht eigen risico blijft volgend jaar € 385, Even was er sprake van een verhoging van € 15 ten opzichte van 2017. Deze stijging was behoorlijk verrassend te noemen, gezien het feit dat het eigen risico een belangrijk thema was tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar. 

Dit vonden de vier onderhandelende partijen in de kabinetsformatie van het eigen risico (gebaseerd op hun verkiezingsprogramma):

  • VVD: het huidige eigen risico handhaven
  • D66: het eigen risico handhaven, maar kijken of het misschien inkomensafhankelijk kan worden
  • CDA: het eigen risico verlagen naar 280 euro
  • Christen Unie: het eigen risico verlagen naar 285 euro 

Zo snel als het verhogen van het eigen risico op prinsjesdag is aangekondigd was het ook weer van de baan. In een spoeddebat is inmiddels een wetsvoorstel aangenomen die het mogelijk maakt het eigen risico te bevriezen. Er verandert dus niets zou je zeggen ten opzichte van vorig jaar. Maar dat is niet helemaal waar. Om het bevriezen mogelijk te maken wordt van iedere zorgpremiebetaler nog eens verwacht volgend jaar 10 euro meer premie te betalen.

Zorgtoeslag

Er is goed nieuws voor mensen die vanwege hun inkomen recht hebben op zorgtoeslag. Deze tegemoetkoming zal in 2018 meestijgen met de zorgpremie. De maximale zorgtoeslag stijgt met € 131 voor alleenstaanden. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 194. Minima zijn daarmee gecompenseerd voor de stijging van de zorgpremie en het verplicht eigen risico.

Uitbreiding basispakket

De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Dit basispakket wijzigt jaarlijks op enkele onderdelen. Voor 2018 betekent dit dat het basispakket wordt uitgebreid met:

  • 12 behandelingen oefentherapie voor mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten
  • Vergoeding voor zittend ziekenvervoer voor kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen, krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed.
  • Verzorging (bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen) aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft. De zorg die minderjarigen krijgen om zelf de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen. ADL-verrichtingen zijn bijvoorbeeld eten en aankleden.
  • Nieuwe geneesmiddelen, bijvoorbeeld ter behandelingen van borstkanker, darmverstoppingen en hepatitis C.

Zorg-2018-infographic-groot.jpg

Bespaaralarm via Poliswekker

De deadline voor het bekendmaken van de premies is dit jaar een week naar voren geschoven. Zorgverzekeraars moeten de premies en polisvoorwaarden uiterlijk 12 november bekend maken. Je hebt dan ook een week langer de tijd om je huidige zorgverzekering te vergelijken.

Wil je weten of je huidige verzekering met dezelfde voorwaarden goedkoper kan bij een andere verzekeraar. Kom dan vanaf 12 november je pakket vergelijken op Poliswijzer.nl. Of meldt je aan voor de Poliswekker dan geven wij je rond die tijd een bespaaralarm.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 27 september 2017

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Gerrit Zalm ()

We hebben toch besloten om het eigen risico niet te verhogen. Zo naaien we iedereen ipv alleen de zorgbehoevenden, wel zo eerlijk! https://nos.nl/artikel/2193950-eigen-risico-toch-niet-omhoog-blijft-op-385-euro.html

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie