Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering - Het maximale eigen risico blijft op 885 euro

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

eigen-risico-verhogen-kleiner.jpgAndré Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland vindt het maximale eigen risico van € 885 onwenselijk. De minister denkt er anders over. Volgens hem maakt het mensen bewust van de kosten van de zorg. Ook vindt hij het goed dat verzekerden keuzemogelijkheden krijgen aangeboden.

De zorg moet voor iedereen goed betaalbaar blijven. Dat lukt alleen als gezonde Nederlanders fors meebetalen om de kosten voor de verzekerden met een zwakkere gezondheid betaalbaar te houden. Dit wordt ook wel het zogenaamde solidariteitsprincipe genoemd. Met z’n allen dragen wij de gezamenlijke lasten. De mogelijkheid van een vrijwillig eigen risico tot € 500 zet dit principe onder druk.

Wat is het probleem van het verhoogd eigen risico?

Ook gezonde verzekerden zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekerden kunnen de premie drukken met een extra eigen risico tot € 500. Dit bedrag komt bovenop het verplichte eigen risico van € 385. Aan de andere kant heb je verzekerden die veel zorg nodig hebben. In de eerste maanden van het jaar wordt het eigen risico van €385 al in rekening gebracht. Voor deze groep kan het dus niet uit om een extra eigen risico te nemen. Omdat gezonde verzekerden korting krijgen, betalen verzekerden met een slechte gezondheid naar verhouding meer.

Wat is de wens van Zorgverzekeraars Nederland?

Een zorgverzekering met het maximale eigen risico van € 885 is populair. André Rouvoet pleitte afgelopen weekend voor een begrenzing op € 650. Dus € 385 verplicht eigen risico en maximaal € 265 vrijwillig eigen risico. Minister Bruins (minister voor Medische Zorg) wil hier niet aan meewerken. Terecht legt de politiek de bal weer neer bij de verzekeraars. Zij kunnen namelijk zelf het vrijwillig eigen risico indammen.

Het hoge eigen risico maakt kostenbewust

spaarvarken.jpgVolgens Bruins heeft een hoog eigen risico voordelen. Het maakt mensen bewust van de hoogte van de medische zorg. Verzekerden met een verhoogd eigen risico maken minder snel medische kosten. Aan de andere kant zou het zorgmijden in de hand kunnen werken. Dit kan ook een negatief effect hebben. Bij bepaalde aandoeningen en ziektes werkt het juist kostenverlagend om er vroeg bij te zijn. Dan hebben we het nog niet over het leed dat voorkomen kan worden door bepaalde ziektes in een vroeg stadium te herkennen.

Hier zal het laatste woord nog niet over gesproken zijn. Het eigen risico wordt steeds vaker ter discussie gesteld. Voor verzekerden met een hoge zorgbehoefte moet de zorg wel betaalbaar blijven. De betaalbaarheid staat onder druk als gezonde verzekerden steeds minder betalen door massaal te kiezen voor een extra eigen risico van € 500.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie