Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Bereidheid tot overstappen 3 keer zo groot vanwege hoge premies

door Jorn Alders Leestijd: 3 minuten

Ruim een op de vijf Nederlanders zegt te gaan overstappen van zorgverzekering. Vooral de hoge zorgpremies zetten verzekerden aan tot actie. Dat blijkt uit panelonderzoek van Poliswijzer.nl dat is uitgevoerd door Multiscope onder 1000 panelleden. Op basis van het aantal overstappers van vorig jaar, namelijk 6,7%, zou dat meer dan een verdriedubbeling zijn.

Hogere zorgpremies brengt verzekerden in beweging

Ruim één op de vijf panelleden met een zorgverzekering verwacht in 2022 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Deze sterke toename van het aantal overstappers wordt bevestigd door de huidige overstapcijfers bij Poliswijzer.nl. In de eerste weken van het overstapseizoen ligt het aantal overstappers aanzienlijk hoger dan vorig jaar. De vraag is welke stijging de laatste week van december nog gaat komen wanneer gemiddeld 60% van alle overstappen plaatsvinden.

De totale zorgpremie stijgt in 2023 met gemiddeld 120 euro. Dat is de grootste stijging in jaren. De mate waarin zorgverzekeraars hun premie laten stijgen verschilt ook sterk. A.s.r. en CZ houden de premiestijging binnen de perken, door de totale jaarpremie met 45 euro te verhogen. Zorgverzekeraars zoals Zekur en United Consumers zijn daar minder goed in geslaagd en laten de jaarpremie met meer dan 220 euro stijgen. Door deze grote verschillen is het al snel rendabel om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen.

Bijna twee derde wil overstappen vanwege financiële redenen.

De sterk gestegen vast lasten samen met de sterk gestegen zorgpremies hakken er bij veel consumenten behoorlijk in. Twee derde van de ondervraagde geeft aan vanwege financiële redenen te willen overstappen. Meer dan één derde (36%) wil vanwege de sterk gestegen premies overstappen en iets minder dan een derde (27%) moet echt besparen omdat het op dit moment al lastig is om rond te komen.

Deze drang en noodzaak om te besparen is duidelijk te zien in de keuzes die overstappers al hebben gemaakt. Uit data van Poliswijzer.nl blijkt dat vier op de tien overstappers dit jaar kiest voor het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Dat is een stijging van 30%. Ook kijken verzekerden extra kritisch naar hun aanvullende verzekeringen. Dit jaar daalt het aantal overstappers dat voor een aanvullende verzekering kiest met 30%.

Bijna vijf keer zoveel verzekerden zijn voornemens hun huidige zorgverzekering aan te passen

Verzekerden die niet willen overstappen kunnen bij hun huidige zorgverzekeraar ook wijzigingen doorvoeren. Van alle verzekerden heeft 12,3% vorig jaar pakketwisselingen doorgevoerd. Dit jaar verwacht meer dan een kwart (27%) van de verzekerden wijzigingen binnen het huidige pakket te doen. Dit betekent dat bijna een vervijfvoudiging van het aantal pakketwijzigingen. Jorn Alders, zorgexpert Poliswijzer.nl: ”Ook niet-overstappers komen dit jaar massaal in actie. Ondanks dat veel verzekerden trouw zijn aan hun zorgverzekeraar komen ze door de sterk verhoogde zorgpremies toch in actie en zijn ze voornemens hun huidige zorgpakket aan te passen.”

Bijna één op de vijf niet-overstappers vindt vergelijken ingewikkeld

Van de verzekerden die dit jaar niet overstappen geeft het grootste deel (77%) aan tevreden te zijn over de huidige zorgverzekering. Bijna één op de vijf zou misschien wel willen overstappen maar vindt het te ingewikkeld of is bang straks niet meer goed verzekerd te zijn.

Jorn Alders: ”De complexiteit van zorgverzekeringen wordt groter naarmate er meer zorg nodig is. Vergelijkingssites met gediplomeerde adviseurs kunnen goed helpen bij het beantwoorden van prangende vragen en het maken van de juiste keuzes”.

Bereidheid tot overstappen 3 keer zo groot vanwege hoge premies

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie