Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappers in 2022 kiezen voor besparingen op de zorgverzekering

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Het overstapseizoen 2022/2023 stond voornamelijk in het teken van het besparen op de zorgverzekering. Meer dan de helft van de overstapper (63%) kiest voor de goedkopere labels van de grote verzekeraars. Ook besparen veel overstappers op aanvullende verzekeringen. Aanzienlijk minder overstappers sloten een tandarts- of aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie af. De keuze voor het hoogste eigen risico van 885 was ook meer in trek dan voorgaande jaren. Overstappers konden hier gemiddeld 216 euro mee besparen op hun basisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Poliswijzer.nl naar de keuzes van overstappers met hun zorgverzekering 2022/2023.

Groei in aantal overstappers Poliswijzer.nl

De hoge energieprijzen en gestegen vaste lasten drukte het afgelopen jaar steeds steviger op de portemonnee van de Nederlander. De gestegen zorgpremies, van gemiddeld 10 euro per maand komen daar dit jaar bovenop. Voor veel mensen was dit een extra stimulans om naar een goedkoper alternatief op zoek te gaan. Poliswijzer.nl ziet dit ook terug in het aantal overstappers dat met bijna een derde is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De meeste overstappers kiezen daarbij voor het goedkopere label van de grote verzekeraar. Vooral de zorgverzekeringen van CZdirect (CZ), VinkVink (Menzis) en Ditzo (a.s.r.) deden het goed. Veel mensen kozen dit overstapseizoen ook voor Univé, dat met de Zorg Select polis één van de voordeligste zorgverzekeringen aanbod.

Overstappers kiezen steeds vaker voor alleen de basisverzekering

Meer dan de helft (51%) van alle overstappers kiezen dit jaar voor alleen de basisverzekering. Steeds meer overstappers kiezen ervoor om geen aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie te sluiten. Jorn Alders, Zorgexpert van Poliswijzer.nl: “In 2019 koos slechts 29% van de overstappers voor alleen een basisverzekering. In 2022 is dat dus meer dan de helft. Dat is toename van 80%. Consumenten lijken steeds prijsbewuster en weten beter welke zorg verzekerd is binnen de basisverzekering en kunnen daardoor goed beoordelen of een aanvullende verzekering wel echt nuttig is in hun situatie.”

4 op 10 overstappers kiest het maximale eigen risico

Ieder jaar kiezen ook steeds meer overstapper voor het maximale eigen risico. Van alle overstappers van Poliswijzer.nl kiezen 4 op de 10 voor het hoogste eigen risico van 885 euro. Dat is een derde meer dan vorig jaar. Jorn Alders: ”Nederlanders durven steeds meer hun eigen risico te verhogen voor een aanzienlijke besparing op hun premie en zien in dat het extra risico dat ze hiermee lopen relatief meevalt. Advies blijft altijd wel om een financiële buffer te houden voor het geval er wel hogere zorgkosten komen”. Overstappers kiezen er daarnaast vaak ook voor om hun premie voor het gehele jaar in één keer te betalen. “Een op de vijf overstappers heeft deze keuze gemaakt en besparen daarmee tot 2,1% op hun premie en profiteren mogelijk ook van belastingvoordeel als de premie voor 1 januari 2023 is overgemaakt naar de zorgverzekeraar”, aldus Jorn Alders.

Zorgen om contracten met ziekenhuizen en andere zorgverleners

Poliswijzer.nl krijgt dit overstapseizoen veel vragen binnen over gecontracteerde zorgverleners. Elk jaar is dit een onderwerp waar consumenten zorgen over hebben maar in 2022 was dat meer dan in eerdere jaren. In 2022 waren zorgverzekeraars erg laat met het contracteren van zorgverleners zoals ziekenhuizen en apotheken. Jorn Alders: “Het is erg onwenselijk voor consumenten dat ze uiterlijk 31 december moeten beslissen over hun zorgverzekering terwijl het niet volledig duidelijk is bij welke zorgverleners ze in 2023 terecht kunnen. Het zou beter zijn dat vóór de premiebekendmaking op 12 november ieder jaar, ook de contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners rond zouden zijn. Zo hebben consumenten het volledige overstapseizoen zekerheid en inzicht in de gecontracteerde zorgverleners en blijven ze niet tot het nieuwe jaar in onzekerheid zitten”.

Overstappers in 2022 kiezen voor besparingen op de zorgverzekering

Deel dit artikel op:


Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie