Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Verzekering pas goedkoper vanaf 175 euro aan tandartskosten

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Bijna iedere Nederlander gaat elk halfjaar naar de tandarts. Deze gedachte is voor veel mensen al een reden om ook een tandartsverzekering bij de zorgverzekering af te sluiten. Als je een goed gebit hebt is een tandartsverzekering vaak niet nodig. Verwacht je hogere tandartskosten en betaal over je het gehele jaar rond de 500 euro, ook dan is het voordeliger om voor een verzekering met de lagere tandartsvergoeding van 250 euro te gaan. Een uitgebreide tandartsverzekering kan in de meeste gevallen niet uit. Dit blijkt uit onderzoek van Poliswijzer.nl.

Het verzekeren van lage tandartskosten is niet voordelig

Ieder jaar - als veel Nederlanders in december hun zorgverzekering onder de loep nemen - is het de vraag of ook de tandartskosten verzekerd moeten worden. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk relatief simpel. Heb je een goed en verzorgd gebit en ga je alleen voor de reguliere controle en het verwijderen van tandsteen naar de tandarts, dan kan een tandartsverzekering niet snel uit.

Voor een halfjaarlijkse controle en een bezoekje aan de mondhygiënist ben je in 2023 gemiddeld 162 euro kwijt. Het zelf betalen van deze tandartskosten is voordeliger dan het sluiten van een tandartsverzekering. Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer.nl: “Een tandartsverzekering wordt pas voordelig als je over het gehele jaar meer dan 175 euro aan tandartskosten maakt”.

(*Just Smile vergoedt de jaarlijkse controle, gebitsreiniging en het vullen van een gaatje allemaal één keer.)

Natuurlijk kan niemand vooraf exact voorspellen welke tandartskosten in 2023 worden gemaakt. Jorn Alders: “Een tandartsverzekering kan dan ook rust geven om onverwachte financiële tegenvallers tegen te gaan, maar dan gebruik je de verzekering meer als manier om het risico op hogere tandartskosten deels af te kopen tot een gemaximeerd bedrag.”

Verzeker € 250 aan tandartskosten wanneer € 500 wordt verwacht

Verwacht je volgend jaar hogere tandartskosten doordat je naast de reguliere controles ook af en toe een gaatje hebt? Waarschijnlijk komen je tandartskosten dan rond de 500 euro uit. Het is een logische gedachte om je dan ook voor 500 euro te verzekeren, echter een lagere tandartsdekking tot 250 euro met een 75% vergoeding per rekening is al gauw voordeliger. In het onderstaande overzicht staan de voordeligste basis- en tandartsverzekeringen getoond als je middelmatige tandartskosten (483 euro) verwacht.

De tandartsverzekering met een vergoeding van 500 euro wordt pas voordeliger als je meer dan 558 euro aan kosten maakt. Zijn je zorgkosten lager? Dan is de tandartsverzekering met 250 euro vergoeding nog steeds voordeliger. Dit komt vooral door de relatief lage premies van deze tandartsverzekeringen. Jorn Alders: “De tandartsverzekering van 250 euro is waarschijnlijk voor veel mensen de voordeligste keuze als je tandartskosten verwacht tussen de 175 en 558 euro”.

Kies bij tandartskosten boven de 500 euro ook voor een lagere tandartsvergoeding

Zitten er volgend jaar nog hogere tandartskosten aan te komen doordat er bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd? Dan komen de totale kosten al snel boven de 700 euro uit. Een tandartsverzekering met een vergoeding van maximaal 500 euro is ook dan voordeliger. Dit komt mede doordat voor tandartsverzekeringen met een hogere vergoeding, zoals 750 euro, geen directe acceptatie meer geldt. Pas na (medische) beoordeling door de zorgverzekeraar kom je voor deze tandartsverzekering in aanmerking. De zorgverzekeraars met de voordeligste basis- en tandartsverzekeringen bij 731 euro aan tandartskosten worden in onderstaande overzicht getoond.

Tandartskosten als aftrekpost

Zijn de tandartskosten volgend jaar nog hoger door bijvoorbeeld implantaten of het plaatsen van kronen of bruggen? Dan kan het voordeliger zijn om helemaal geen tandartsverzekering te sluiten en alle tandartskosten als aftrekpost te gebruiken bij de jaarlijkse belastingaangifte. Deze kosten moet je dan wel eerst zelf dragen en kunnen pas bij de belastingaangifte van het volgende jaar worden opgegeven. Ook geldt er een drempelbedrag. Dit is het bedrag waarboven de tandartskosten pas als aftrekpost gelden. Dit drempelbedrag is inkomensafhankelijk. Jorn Alders van Poliswijzer.nl: “Voor een persoon met een modaal jaarinkomen van 38.000 euro geldt een drempelbedrag (1,65%)[1] van 627 euro. Alle tandartskosten daarboven kunnen als aftrekpost worden gebruikt bij de belastingaangifte”. In 2023 zou je dan van elke 100 euro tandartskosten boven het drempelbedrag van 627 euro, 36,93 euro terugkrijgen (inkomstenbelasting 36,93%). In 2023 krijgen mensen met een jaarinkomen boven 73.031 euro minder terug. In 2022 vallen aftrekposten bij dit inkomen nog in het hogere belastingtarief van 49,50%. Per 1 januari 2023 wordt dat verlaagt tot 36,93% en is het belastingvoordeel kleiner.


[1] Drempelbedrag in 2022. Voor 2023 is dit nog niet bekend.

Verzekering pas goedkoper vanaf 175 euro aan tandartskosten

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 3 mei 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie