Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vooral de voordeligste zorgverzekeringen veel duurder geworden

door Jorn Alders Leestijd: 5 minuten

Alle zorgpremies zijn bekend en Poliswijzer.nl maakt de balans op. Wat betalen we in 2023 voor de basisverzekering? De goedkoopste basisverzekering voor 2023 is 122,95 euro en is daarmee 14,70 euro duurder dan de voordeligste polis van 2022. Een gemiddeld gezin dat een goedkope zorgverzekering wil sluiten is in 2023 tot 350 euro meer kwijt. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Poliswijzer.nl

Voordeligste polissen veel duurder dan vorig jaar

De premies van de voordeligste vijf polissen stijgen dit jaar met gemiddeld 13,50 euro. Dat is de grootste stijging van de afgelopen jaren. Dit jaar moet je voor de voordeligste basisverzekering zijn bij ZEKUR met Gewoon ZEKUR Polis met een premie van 122,95 euro per maand. Bij deze polis zijn niet alle ziekenhuizen gecontracteerd. Liever een polis waar je wel bij elk ziekenhuis terecht kunt, dan biedt VinkVink (Menzis) de voordeligste basisverzekering voor 125 euro per maand. De duurste basisverzekering is de restitutiepolis van a.s.r. en kost 156,50 euro per maand.

Stuivertje wisselen tussen voordeligste zorgverzekeraars

Het is elk jaar weer een strijd tussen zorgverzekeraars om de goedkoopste basisverzekering in de markt te zetten en bovenaan in de zorgvergelijking te staan. Dat geldt ook voor 2023. Dit jaar staat ZieZo nog met twee basisverzekeringen (Basis en Selectief) in de top 5. In 2023 zijn VGZ Bewuzt en Univé (Zorg Select) nieuw in de top 5 goedkoopste aanbieders.

Zorgverzekeraar ZEKUR laat zorgpremie het meeste stijgen

ZEKUR voert in 2023 de grootste verhoging door met de ZEKUR Zorg Vrij maar biedt tegelijkertijd ook de goedkoopste zorgverzekering aan met de Gewoon ZEKUR Polis(beperkt natura). Vergeleken met 2022 gaat de premie met 18,45 euro per maand omhoog. Daar komt nog bij dat deze basisverzekering nu nog een restitutiepolis is en in 2023 een combinatiepolis wordt. Dit betekent dat verzekerden niet meer 100% vergoeding krijgen bij alle zorgverleners. Procentueel stijgt de basisverzekering van ZieZo (Basis) het hardst, namelijk met 15,8%.

Premieverschillen in 2023 voor het eerst kleiner

Elk jaar wordt onze zorgverzekering duurder. Ook het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering wordt elk jaar groter. Waar in 2015 dit verschil nog 30 euro betrof is dat in 2022 al gestegen naar meer dan 45 euro per maand. Zorgverzekeraars zien deze spreiding liever kleiner worden dan groter en in 2023 geven ze eindelijk gehoor aan hun eigen wens. Volgend jaar neemt het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering af met 11 euro tot 34 euro per maand. Dit komt vooral omdat de goedkoopste polissen een stuk duurder zijn geworden. De duurste polis is namelijk ‘slechts’ 43 euro per jaar duurder terwijl juist de goedkoopste polis meer dan 176 stijgt.

Prinsjesdag voorspelling klopt als een bus

Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet dat de basisverzekering 10 euro per maand duurder zou worden. De gemiddelde premie van alle basisverzekeringen komt uiteindelijk ook precies uit op 10 euro. Sinds 2021 voorspeld het kabinet de zorgpremies voor het volgende verzekeringsjaar goed en blijft de afwijking steeds binnen de euro per maand.

Veel wijzigingen in de markt

Het jaar 2023 zal naast de forse premieverhogingen ook worden gekenmerkt door de vele wijzigingen in de markt.

Goedkopere polissen in de ban

Zowel Anderzorg (Menzis) als ZieZo bieden in 2023 niet meer hun goedkoopste polissen aan. Anderzorg stopt namelijk met de Basisverzekering Compact en ZieZo doet hetzelfde met de Selectief. Met het verdwijnen van deze laatste polis verdwijnt ook een polis uit de markt met beperkte ziekenhuiskeuze. Hiermee komen de verzekeraars tegemoet aan de wens van de zorgautoriteit (NZa).

Aanbod restitutiepolissen in 2023 bijna gehalveerd

2023 wordt ook het jaar van de grote afname van het aantal restitutiepolissen. VGZ en al haar labels zoals Univé, ZEKUR, IZZ, IZA, UMC en United Consumers bieden volgend jaar alleen nog combinatiepolissen aan. FBTO zet dezelfde stap en heeft de restitutiepolis ook omgezet in een combinatiepolis. Met het verdwijnen van alle PMA Zorgverzekeringen verdwijnt ook hun restitutiepolis. Hiermee verdwijnen er plotsklaps 9 restitutiepolissen, dat is bijna de helft van de markt. Deze omslag wordt veroorzaakt doordat in 2023 GGZ zorg en (wijk) verpleging bij een niet gecontracteerde zorgverlener niet meer 100% wordt vergoed. Door deze beperking mag de polis geen restitutiepolis meer worden genoemd.

Minder aanbieders van zorgverzekeringen in 2023

In 2023 bieden PNOzorg, ZorgDirect en PMA geen zorgverzekeringen meer aan. PNOzorg, het collectief voor de media en creatieve sector gaat verder onder de naam ONVZ waar ze al sinds 2010 mee samenwerken. De collectieve zorgverzekering blijft bestaan maar onder een andere naam. ZorgDirect wordt per 1 januari overgezet op Salland Zorgverzekeringen. Dit betekent voor de verzekerden van ZorgDirect dat hun combinatiepolis wordt omgezet naar een naturapolis en dat ook de aanvullende- en tandverzekeringen kunnen veranderen. Ook PMA zal in 2023 geen zorgverzekering meer aanbieden. Na een lange samenwerking heeft Menzis besloten de samenwerking te beëindigen per 1 januari 2023. De via PMA bij Menzis verzekerden worden overgezet op het leefkracht collectief van Menzis

Vooral de voordeligste zorgverzekeringen veel duurder geworden

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 12 september 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie