Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Niet wachten tot 31 december met overstappen heeft voordelen

Elk jaar kun je weer vanaf half november tot en met 31 december overstappen op een andere zorgverzekering. De premies voor het volgende jaar zijn bekendgemaakt, en dan? Stap je gelijk over of kun je beter wachten tot de laatste dagen van het jaar? Dit zijn de voordelen als je vroeg overstapt. De meeste mensen wachten tot de laatste week van december, maar vroeg vergelijken en overstappen heeft zo zijn voordelen. Wij vertellen er vijf.

overstappen
 

1. Volop benutten van tijd om te overstappen

Als je vroeg begint met oriënteren, heb je nog genoeg tijd om het een en ander uit te zoeken voordat je echt overstapt. Je kunt bijvoorbeeld nog even bij je tandarts of orthodontist navragen wat de behandelingen volgend jaar gaan kosten. Hier kun je de dekking in je nieuwe verzekering vervolgens op aanpassen. Bovendien: de zorgexperts van Poliswijzer hebben extra veel tijd om je te helpen met het geven van persoonlijk advies voor het geval je er online niet uitkomt.

2. Geen dubbele premie in januari

Je betaalt de premie voor de zorgverzekering altijd vooraf. Als je vroeg overstapt, dan ben je vaak op tijd met opzeggen vóór de laatste betaling van je oude zorgverzekering. Je betaalt dan geen twee keer premie voor je zorgverzekering in de maand januari. Stel dat dit wel gebeurt, dan krijg je de extra betaalde premie uiteraard wel weer teruggestort op je rekening.

3. Anticiperen op acceptatie zorgverzekering

De meeste verzekeraarsvinkje-geaccepteerd.PNG accepteren je nieuwe aanvraag direct. Soms kunnen verzekeraars eerst vragen stellen voordat ze jou als klant accepteren. Bijvoorbeeld als je een aanvullende zorgverzekering kiest met een uitgebreide dekking, zoals een tandverzekering met een vergoeding van € 750 of hoger. Dit heet medische acceptatie. Het verschilt per verzekeraar hoe lang het duurt voordat je antwoord krijgt.

Als je op tijd bent overgestapt en de zorgverzekeraar wil jou niet accepteren, dan heb je nog genoeg tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Wil je een nieuwe acceptatieprocedure voorkomen? Zet dan een vinkje bij ‘direct geaccepteerd’ onder stap 3 ‘aanvullende dekkingen’ en alleen de verzekeringen zonder wachttijd of medische acceptatie komen naar voren.

4. Alle tijd voor de feestdagen

Als je nu vergelijkt en overstapt van zorgverzekering, heb je die zorg niet meer voor de feestdagen. Kun je dan in alle rust genieten van een feestelijke decembermaand. Ook wel een lekker gevoel om nu al te weten hoeveel geld je gaat besparen in het nieuwe jaar.

5. De premie voor volgend jaar staat vast; goedkoper wordt het niet

Anders dan bij energiecontracten wordt de premie niet goedkoper naarmate je langer wacht. De premie is vastgesteld in november en blijft gedurende 2023 zo gelden. Bovendien mogen verzekeraars geen welkomstpremies of kortingen geven, dus wachten tot het laatste moment (31 december) is niet nodig.

Het heeft dus veel voordelen om vroeg over te stappen en niet te wachten tot eind december. Je kunt ook eerst zorgverzekeringen vergelijken en op een later moment overstappen! 

Geactualiseerd: donderdag 3 februari 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie