Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

6 voordelen van vroeg overstappen van zorgverzekering

Tot en met 31 december kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Stap je gelijk over of kun je beter wachten tot de laatste dagen van het jaar? De meeste mensen wachten tot de laatste week van december, maar heel vroeg vergelijken en overstappen heeft grote voordelen. Wij vertellen er zes.

overstappen
 

Wij geven jou 6 redenen waarom je het beste in november al een andere zorgverzekering kiest.  

1. Volop benutten van tijd om te overstappen

Als je vroeg begint met vergelijken, heb je nog genoeg tijd om het een en ander uit te zoeken voordat je echt overstapt. Je kunt bijvoorbeeld nog even bij je tandarts of fysiotherapeut navragen wat de behandelingen volgend jaar gaan kosten. Hier kun je de dekking in je nieuwe zorgverzekering vervolgens op aanpassen. Bovendien hebben de zorgexperts van Poliswijzer.nl meer tijd om je te helpen met het geven van persoonlijk advies voor het geval je er online niet uitkomt. In de eerste weken van de overstapperiode is het minder druk dan in de laatste weken. 

2. Geen dubbele premie in januari

Je betaalt de premie voor de zorgverzekering altijd vooraf. Als je vroeg overstapt, dan ben je op tijd met opzeggen vóór de laatste betaling van je oude zorgverzekering. Zorgverzekeraars bepalen in het midden van december wie er staat ingeschreven en dus bij wie ze incasseren. Door vroeg over te stappen krijg je de rekening voor januari van je nieuwe zorgverzekeraar en niet meer van je oude verzekeraar. Je betaalt daardoor geen twee keer premie voor je zorgverzekering in de maand januari. Stel dat je te laat bent en het toch gebeurt, dan krijg je natuurlijk de dubbele betaalde premie wel weer automatisch teruggestort op je rekening.

3. Anticiperen op acceptatie zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars accepteren je nieuwe aanvraag direct. Soms kunnen verzekeraars eerst vragen stellen voordat ze jou als klant accepteren. Bijvoorbeeld als je een aanvullende zorgverzekering kiest met een uitgebreide dekking, zoals een tandartsverzekering met een vergoeding van € 1000 of hoger. Dit heet medische acceptatie. Het verschilt per zorgverzekeraar hoe lang het duurt voordat je antwoord krijgt.

Als je op tijd overgestapt en de nieuwe zorgverzekeraar wil jou niet accepteren, dan heb je nog genoeg tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Wil je nieuwe vervelende vragen voorkomen? Wij hebben de filter “direct geaccepteerd” alvast voor je aangezet in deze vergelijking. Nu krijg je alleen zorgverzekeraars die direct accepteren in beeld. Ook doen deze zorgverzekeraars niet moeilijk met een wachttijd.

4. Alle tijd voor de feestdagen

Als je nu vergelijkt en overstapt van zorgverzekering heb je die stress niet meer voor de feestdagen. Dan kun je in alle rust genieten van de leuke dagen in december. En mocht er aan de kersttafel een discussie ontstaan over de zorgverzekeringen, dan kun jij ze vertellen hoe jij het geregeld hebt. Een heerlijk gevoel om mensen te vertellen hoeveel geld ze kunnen besparen in het nieuwe jaar.

5. De premie voor volgend jaar staat vast; goedkoper wordt het niet

De zorgverzekering wordt niet goedkoper naarmate je langer wacht. De premie is vastgesteld in november en blijft gedurende 2023 zo gelden. Bovendien mogen verzekeraars geen welkomstpremies of kortingen geven, dus wachten tot het laatste moment (31 december) is niet nodig. Er komt geen uitverkoop in de laatste week van december.

6. De premie nog in 2022 betalen kan een belastingvoordeel geven

Met een groot bedrag op je spaarrekening levert het voordeel op om je zorgpremie nog in 2022 te betalen. De Belastingdienst kijkt voor de heffing over je vermogen namelijk naar je saldo op 1 januari. Alles wat je nu uitgeeft, daarover hoef je in 2023 geen belasting meer te betalen. Als je in november overstapt, gaat het afrekenen met de zorgverzekeraar in 2022 zeker lukken.

Het heeft dus veel voordelen om vroeg over te stappen. Wacht daarom niet langer, vergelijk en stap gelijk over.

Pak je voordeel

Geactualiseerd: maandag 21 november 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie