Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De grootste misverstanden over de zorgverzekering

Over de zorgverzekering bestaan allerlei misverstanden. Hierdoor halen veel consumenten lang niet het maximale uit hun zorgverzekering. Daarom helderen we graag wat bekende fabeltjes voor jou op.

de-grootste-misverstanden-over-de-zorgverzekering.jpg

fabel 1.jpgEen bezoek aan de huisarts valt onder het eigen risico.

Om mensen niet te ontmoedigen om naar hun huisarts te gaan, is het eigen risico niet van toepassing op huisartsenzorg. De reden hiervoor is dat de huisarts bepaalde ziekten en kwalen in een vroeg stadium kan herkennen en de medische zorg kan verlenen die iedereen nodig heeft. Ook op verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging en vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.

fabel 2.jpgJe wordt weggestuurd bij de eerste hulp als je verzekeraar daar geen contract mee heeft. 

Er zijn verschillende soorten polissen: de naturapolis, de natura beperkt polis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. Bij de eerste twee ben je afhankelijk van de door je verzekeraar afgesloten contracten met zorgverleners. Zo kan het gebeuren dat een ziekenhuisnota bij het ontbreken van zo’n contract (deels) voor eigen rekening is. Voor de eerste hulp is dit nooit het geval: daar wordt niemand weggestuurd. Spoedeisende zorg wordt namelijk door iedere verzekeraar, bij ieder ziekenhuis in Nederland vergoed vanuit de basisverzekering, ongeacht wat voor soort polis je hebt.

 fabel 3.jpgBij diegenen die niet overstappen, verandert er niets aan de polis. 

De basisverzekering, die elke zorgverzekeraar aanbiedt, is een door de overheid samengesteld pakket. Jaarlijks worden daarin veranderingen aangebracht. Aanvullende verzekeringen worden door de zorgverzekeraar zelf samengesteld. Verzekeraars mogen de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen ook ieder jaar wijzigen. Ook als je niet van plan bent om over te stappen is het dus belangrijk om te kijken of het pakket dat je hebt nog steeds aansluit bij je zorgbehoefte. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Zorgverzekeraars vergelijken via Poliswijzer.nl is dus altijd nuttig!

fabel 4.jpgSommige verzekeraars accepteren bepaalde klanten niet.

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht: bij het afsluiten van een basisverzekering geldt er geen medische selectie. Voor de aanvullende verzekeringen, waaronder die voor de tandarts, kunnen wel vragen worden gesteld over je gezondheid. Toch is dat geen probleem bij het overstappen: als je nu een uitgebreide dekking hebt, biedt de nieuwe verzekeraar jou die graag weer. Er zijn ook maar weinig aanvullende zorgverzekeringen waarbij de verzekeraar eisen stelt of een wachttijd instelt.

fabel 5.jpgOverstappen is gedoe en dan moet de oude zorgverzekering ook nog zelf worden opgezegd. 

Als je vóór 1 januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, zorgt de nieuwe verzekeraar ervoor dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd, zo raak je niet dubbel verzekerd. Overstappen kan tot 1 februari. Als je pas in januari een nieuwe zorgverzekeraar uitkiest, dien je wel vóór 1 januari zelf je oude zorgverzekering op te zeggen. Je nieuwe zorgverzekering gaat in dit geval met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari, je raakt op deze manier dus niet onverzekerd.

Geactualiseerd: 02-09-2020


Gepubliceerd: donderdag 15 juni 2017
Geactualiseerd: woensdag 2 september 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie