Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De meegroeiservice van Ohra

Je zorgverzekering heeft een looptijd van één kalenderjaar. Ieder jaar op 1 januari kun je jouw zorgverzekering aanpassen. Maar wat als er midden in het jaar iets gebeurt in je leven waardoor je een andere zorgverzekering nodig hebt?

Verandering van levensfase

Het is goed om te weten dat er een aantal verzekeraars zijn waarbij je in bepaalde situaties je aanvullende zorgverzekering eenvoudig kunt aanpassen. De zorgverzekeraar Ohra (dochtermaatschappijen van CZ), biedt hiervoor zelfs een extra service aan. Bij Ohra kun je, zonder vragen te krijgen over je gezondheid, tussentijds je aanvullende zorgverzekering wijzigen. Je kunt dit een keer per jaar doen in de 'mijn-omgeving' van OHRA. Als er iets verandert in je levensfase kun je dan -zonder wachttijd- vanaf de eerste dag van de volgende maand gebruikmaken van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Deze extra service noemen de verzekeraars de 'Meegroeiservice'.

poliswijzer meegroeiservice

De Meegroeiservice geldt in de volgende situaties: 

 • Zwangerschap
 • Geboorte
 • Adoptie / pleegkinderen
 • Scheiding
 • Samenwonen
 • Huwelijk
 • Verlies van je baan
 • Kinderen gaan het huis uit
 • Overlijden van partner of kind
 • Pensionering
 • Verhuizing

Niet alle aanvullende verzekeringen doen mee

Helaas vallen niet alle aanvullende verzekeringen van Ohra onder de Meegroeiservice. Zo zijn bij OHRA de 'OHRA Comfort Verpleging' en de 'Zelverzekerd Compact' uitgesloten. Ook op de tandartsverzekeringen geldt de meegroeiservice niet. Bij Delta Lloyd zijn de aanvullende verzekering Luxe Verpleging en de tandartsverzekeringen uitgesloten.

Hoe doen de andere verzekeraars het?

Er zijn meer zorgverzekeraars, zoals bijvoorbeeld Salland en ZorgDirect, die het toelaten om tijdens het jaar een aanvullende verzekering te wijzigen. Meestal is er dan sprake van een wachttijd van minimaal 6 maanden. Je moet dan eerst een half jaar premie betalen voordat je gebruik kunt maken van de vergoedingen uit het pakket. Ook kun je alleen wijzigen naar een aanvullend pakket met een hogere dekking. Bij zorgverzekeraar FBTO kun je sommige aanvullende modules aanzetten tijdens het jaar. Aanvullende modules van de FBTO zorgverzekering.

Wanneer kun je altijd wijzigen?

In een aantal situaties is het overigens altijd mogelijk je zorgverzekering aan te passen. Dit heeft niet zozeer iets met een 'meegroeiservice' te maken maar met wettelijke bepalingen. Zo kunnen medeverzekerde ex-partners het hele jaar door een eigen zorgverzekering afsluiten, zelfs bij een andere zorgverzekeraar. Ook als je binnenkort 18 jaar wordt, heb je de mogelijkheid jouw zorgverzekering te wijzigen. Meer situaties waarin het aanpassen van je zorgverzekering altijd is toegestaan.

Geactualiseerd: 01-11-2018

Navigatie