Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is de meegroeiservice van OHRA en Nationale Nederlanden?

Je zorgverzekering heeft een looptijd van één kalenderjaar. Ieder jaar op 1 januari kun je jouw zorgverzekering aanpassen. Maar wat als er midden in het jaar iets gebeurt in je leven waardoor je een andere zorgverzekering nodig hebt?

Verandering van levensfase

Het is goed om te weten dat er een aantal verzekeraars zijn waarbij je in bepaalde situaties je aanvullende zorgverzekering eenvoudig kunt aanpassen. De zorgverzekeraars OHRA en Nationale Nederlanden (dochtermaatschappijen van CZ), bieden hiervoor zelfs een extra service aan. Bij OHRA en Nationale Nederlanden kun je, zonder vragen te krijgen over je gezondheid, tussentijds je aanvullende zorgverzekering wijzigen. Je kunt dit een keer per jaar doen in de 'mijn-omgeving' van de verzekeraars. Als er iets verandert in je levensfase kun je dan -zonder wachttijd- vanaf de eerste dag van de volgende maand gebruikmaken van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Deze extra service noemen de verzekeraars de 'Meegroeiservice'.

De meegroeiservice geldt in de volgende situaties: 

 • Zwangerschap
 • Geboorte
 • Overlijden van partner of kind
 • Adoptie / pleegkinderen
 • Scheiding
 • Verhuizing
 • Samenwonen
 • Huwelijk
 • Verlies van je baan
 • Pensionering
 • Kinderen gaan het huis uit

De wijziging gaat in op de 1e dag van de opvolgende kalendermaand na het doorgeven van de aanpassing.

Let op de beperkingen

De veranderingen moeten binnen hetzelfde jaar plaatsvinden. Als je in 2025 je baan verliest, kun je dus niet in 2024 een verandering doorvoeren in je verzekering. onderstaande gevallen kun je de Meegroeiservice van OHRA niet gebruiken:

 • Als je de OHRA Comfort Verpleging of de Zelfverzekerd Compact hebt
 • Als je nu geen aanvullende verzekering hebt
 • De tandartsverzekeringen zijn tijdens het jaar niet aan te passen.

Hoe doen de andere verzekeraars het?

Bij zorgverzekeraar FBTO kun je sommige aanvullende modules aanzetten tijdens het jaar. Aanvullende modules van de FBTO zorgverzekering. Bij de meeste andere verzekeraars kun je de dekking in de zorgverzekering alleen aanpassen per 1 januari.

Wanneer kun je altijd wijzigen?

In een aantal situaties is het overigens altijd mogelijk je zorgverzekering aan te passen. Dit heeft niet zozeer iets met een 'meegroeiservice' te maken maar met wettelijke bepalingen. Zo kunnen medeverzekerde ex-partners het hele jaar door een eigen zorgverzekering afsluiten, zelfs bij een andere zorgverzekeraar. Ook als je binnenkort 18 jaar wordt, heb je de mogelijkheid jouw zorgverzekering te wijzigen. Meer situaties waarin het aanpassen van je zorgverzekering altijd is toegestaan.

Bronnen

De volgende bronnen zijn gebruikt bij het samenstellen van deze pagina:
OHRA Nationale Nederlanden
Geactualiseerd: donderdag 30 november 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie