Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Kosten vaccinatie Corona: moet ik het zelf betalen?

Nog steeds is het mogelijk om de vaccinatie tegen corona te krijgen, maar het virus heeft onze samenleving niet meer in de greep. Iedereen kan een coronavaccin of herhaalprik krijgen, en daar betaal je niets voor.

Kosten vaccinatie corona

Nederlanders met een verhoogd risico op ernstige ziektes kregen de eerste kans op de herhaalvaccinaties. Iedereen van 12 jaar en ouder kan nu een herhaalprik krijgen. Er zijn locaties waar je binnen kunt lopen voor een prik zonder eerst een afspraak te maken. De consultkosten bij de huisarts vallen binnen de basisverzekering en je betaalt ook geen verdere kosten zoals het eigen risico voor het vaccineren. 

Landelijk programma

Je betaalt de kosten voor de vaccins niet zelf. Het is een landelijk inentingsprogramma waar je zelf geen kosten voor maakt. Er zitten dus geen directe financiële gevolgen aan het nemen van het vaccin. De kosten worden gedragen door de overheid en gaat ook buiten jouw eigen zorgverzekering om.  Reisvaccinaties -bijvoorbeeld tegen rabiës en hepatitis- betaal je wel zelf. Je kunt je hier ook tegen verzekeren via een aanvullende zorgverzekering. 

Betaal ik eigen risico voor het coronavaccin?

Nee, je betaalt geen eigen risico voor het krijgen van het coronavaccin of herhaalprik. De inentingen lopen via de GGD en niet via de zorgverzekeraar. Hiervoor krijg je geen rekening thuis gestuurd. Omdat het vaccin dus niet via de basiszorgverzekering wordt vergoed, is het eigen risico niet van toepassing. 

Corona en je zorgverzekering

Medische klachten vanwege het coronavirus zijn gewoon gedekt in de zorgverzekering. Hetzelfde geldt voor medische klachten na de inenting. 

Geactualiseerd: donderdag 2 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie