Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Moet ik het coronavaccin zelf betalen?

In 2021 ontvangt ieder die er voor open staat het coronavaccin. Is het laten vaccineren vrijwillig of verplicht jouw zorgverzekeraar je te laten inenten? En hoe zit het met de kosten? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over het coronavaccin. 

kennisbank-vaccinatie-verre-reis.png

In de loop van het jaar 2021 moet het probleem van corona grotendeels uit de wereld zijn. Het coronavaccin moet ons daarbij helpen. Het laten inenten is al in gang gezet, maar het kan nog maanden duren tot iedereen gevaccineerd is. Hoe zit het met de kosten van het coronavaccin?

Wat kost het coronavaccin?

De prijs van het coronavaccin verschilt per leverancier. Het zijn commerciële bedrijven die het ontwikkelen en het uitgeven van medicijnen als inkomensbron hebben. Gelukkig rekenen de ontwikkelaars schappelijke prijzen. Ter vergelijking: het pneumokokkenvaccin kost  € 70 per inenting. De kosten van het coronavaccin variëren van € 1,78 tot € 14,68 per inenting. Eigenlijk moesten de prijzen van vaccins geheim blijven. Dat sprak de Europese Commissie af met de farmaceuten. Maar dankzij een tweet van een Belgische staatssecretaris kwamen de bedragen toch op straat te liggen.

Betaal ik het coronavaccin zelf?

Je betaalt de kosten niet zelf. Het is een landelijk inentingsprogramma waar je zelf geen kosten aan hebt. Er is dus geen financiële reden om het vaccin niet te nemen. Uiteraard betaal je het indirect wel, want gezamenlijk moeten we de volledige zorgkosten dragen.

Betaal ik eigen risico voor het coronavaccin?

Nee, je betaalt geen eigen risico voor het krijgen van het coronavaccin. Je hebt door het vaccin een kleinere kans op andere medische kosten. Dus indirect kan het laten inenten zelfs een besparing geven op je eigen risico.

Dokter boodschap klein.jpg

Is het laten vaccineren verplicht?

Iedereen krijgt in ieder geval een oproep, maar je bent niet verplicht om je te laten inenten. Eind 2020 waren veel mensen nog sceptisch en gaf een grote groep aan het coronavaccin niet te nemen. Inmiddels is de ruime meerderheid ervan doordrongen dat het laten vaccineren dé manier is om het coronavirus te verslaan. 

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. 

Is het coronavaccin veilig?

Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van een vaccin 10 tot 15 jaar. Het coronavaccin ontwikkelen duurde minder dan één jaar. Hierdoor kun je twijfelen over hoe grondig het vaccin vooraf getest is. Deskundigen geven aan dat het vaccin veilig is. Het coronavaccin is eerst getest op tienduizenden mensen voordat het goedgekeurd is. Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland.

Is er kans op bijwerkingen?

Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (de bijwerkingen). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen of een vaccin tegen corona veilig is en goed werkt. Dit gebeurt bij elk vaccin in Nederland. 

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts, maar dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin, die kans is echter heel klein.

Corona en je zorgverzekering

Ben je in contact geweest met iemand met corona of heb je zelf klachten? Dan moet je een test doen. De test is gratis en gaat niet van je eigen risico af als de GGD  of de huisarts de test afneemt.  Ben je herstellende van ernstige coronaklachten? Dan krijg je via de basisverzekering een vergoeding voor herstelzorg

Het coronavaccin gaat je dus niets kosten. Laten we hopen dat we in 2021 de strijd tegen het coronavirus winnen.

Geactualiseerd: 29-01-2021


Gepubliceerd: woensdag 27 januari 2021
Geactualiseerd: vrijdag 29 januari 2021

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie