Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wijzigingen Prinsjesdag voor jouw zorgverzekering in 2024

De overheid heeft op Prinsjesdag de wettelijke veranderingen voor het komende jaar bekendgemaakt. De zorgpremie stijgt met ongeveer € 12 per maand. Ondanks dat de premie omhoog gaat, wordt de zorgtoeslag een stuk lager. Alle plannen voor jouw nieuwe zorgverzekering vind je op deze pagina.

Ga snel naar:

prinsjesdag zorgverzekering voor 2024

Zorgpremie stijgt volgend jaar

De nieuwe zorgpremie in 2024 stijgt met ongeveer € 12 per maand. De maandpremie zal dan gemiddeld bijna € 150 worden (€ 1792 op jaarbasis). Een aantal zorgverzekeraars had al eerder bekendgemaakt hun premie te verhogen.

De premies die zorgverzekeraars uiteindelijk vragen voor hun basisverzekering kunnen onderling sterk verschillen. Door het inzetten van reserves kunnen ze namelijk toch met een lagere premie komen. Uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars de premies voor 2024 bekendmaken. Als je bent geabonneerd op onze nieuwsbrief of Poliswekker ontvang je een seintje wanneer alle premies bekend zijn.

Zorgtoeslag gaat omlaag

De zorgtoeslag is er om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen. De zorgtoeslag in 2024 wordt een stuk lager. Vorig jaar was de zorgtoeslag nog maximaal € 154 per maand voor alleenstaanden. De maximale zorgtoeslag die je krijgt in 2024 is € 127 per maand.

Eigen risico blijft gelijk in 2024

Het verplicht eigen risico blijft ook volgend jaar € 385. Hiervoor is een wetsvoorstel aangenomen in 2022. Het eigen risico verandert niet tot 2026.

In 2025 zal er wel iets anders veranderen: voor medisch-specialistische zorg, bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling, betaal je vanaf 2025 maximaal € 150 eigen risico per behandeling. Met deze nieuwe methode zul je bij medisch-specialistische zorg niet meer in één keer het volledige eigen risico kwijt zijn.

Hogere eigen bijdrage Wmo

Hulp en ondersteuning in en om het huis wordt niet geregeld door de zorgverzekering, maar door de gemeente via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De maximale eigen bijdrage is op dit moment € 19 per maand. In 2024 zal dit bedrag hoger worden: € 20,60 per maand.

Wijziging in vergoeding vanuit de basisverzekering

Ieder jaar laat de overheid op Prinsjesdag weten of de inhoud van de basisverzekering verandert. Zo werd in 2023 vitamine D niet meer vergoed. Ook voor zwangere vrouwen kwam er een verandering: de combinatietest verviel en maakte plaats voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT) bij een medische indicatie. Vergoeding voor paramedische herstelzorg na corona, zoals fysiotherapie en oefentherapie, werd toegevoegd aan het basispakket. 

Dit weten we nu al over de basisverzekering van 2024:

  • De vergoeding voor paramedische herstelzorg is verlengd tot 1 januari 2025.
  • Verzekeraars mogen longpatiënten niet meer onnodig laten wisselen van medicijnen (maximaal één keer per 4 jaar). 

Belangrijke datums voor jouw zorgverzekering

belangrijke-data-poliswijzer-infographic-3-0.png

Bronnen

De volgende bronnen zijn gebruikt bij het samenstellen van deze pagina:
Rijksoverheid Rijksoverheid

Geactualiseerd: dinsdag 19 september 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie