Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Je betaalt waarschijnlijk tussen € 106 en € 148 per maand voor jouw zorgverzekering. De premie ben je verschuldigd vanaf je 18e verjaardag en vanaf dan heb je mogelijk recht op zorgtoeslag. Verzekerden met een naar verhouding laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag.

Heb-ik-recht-op-zorgtoeslag.jpg

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag in 2021?

Om zorgtoeslag te krijgen, moeten jij en je eventuele toeslagpartner aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

  • Je bent minimaal 18 jaar. Logisch ook, want als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd bij je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je inkomen is niet hoger dan € 31.138 (alleenstaande) en niet hoger dan € 39.979 (met toeslagpartner)

Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen

Zorgtoeslag, en andere toeslagen, moet je zelf aanvragen. De Belastingdienst weet wat je verdient en of je wel of niet recht hebt op zorgtoeslag, maar toch moet je zelf in actie komen. Ben je in 2020 de zorgtoeslag vergeten? Geen probleem, je hebt tot 1 september 2021 de tijd om het alsnog aan te vragen. Daarna vervalt de mogelijkheid en kun je er geen aanspraak meer op maken. Via de website van de Belastingdienst kun je eerst een proefberekening maken en daarna kun je het ook gelijk aanvragen. Stel het vooral niet uit, anders kun je het namelijk vergeten.

Maximum zorgtoeslag

Het maximale bedrag aan zorgtoeslag voor een alleenstaande is in 2021 € 107 per maand. In 2020 is dat € 104. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan heb jij een zogeheten 'toeslagpartner'. Het maximale bedrag aan zorgtoeslag wat je krijgt als je een toeslagpartner hebt is € 207 per maand. In 2020 is dat € 199.

Bekijk op Belastingdienst.nl de tabel met de bedragen per maand.

Wij geven jou een indruk van de hoogte van de zorgtoeslag (in 2020, omdat het maken van een proefberekening voor 2021 nog niet mogelijk is) aan de hand van vier voorbeelden.

Voorbeeld 1 – Gezonde student van 20 jaar met een inkomen van € 5000 bruto per jaar

Met een dergelijk laag inkomen bestaat er recht op het maximale bedrag aan zorgtoeslag. Voor 2021 bedraagt de zorgtoeslag voor deze student dus € 107 per maand. Bij weinig of geen medische kosten kan het voor de student uit om een zorgverzekering te kiezen met € 500 vrijwillig eigen risico. De laagste premie bedraagt dan € 87,25. Er blijft dus maandelijks € 19,75 over na het verrekenen van de zorgtoeslag.
zorg - gezonde student.jpg

Voorbeeld 2 – Gezin met gezamenlijk inkomen van € 30.000 en twee minderjarige kinderen

Er bestaat gezamenlijk recht op € 102 aan zorgtoeslag. De minderjarige kinderen hebben geen invloed op de toeslag. Zodra de kinderen 18 jaar worden, wordt er gekeken naar het eigen inkomen en van de kinderen.

zorg - gezin.jpg

Voorbeeld 3 – Gepensioneerde met inkomen van € 25.000 

Deze gepensioneerde man heeft recht op een zorgtoeslag van € 63 per maand. Het vermogen heeft geen invloed op de hoogte van de zorgtoeslag. 

zorg - gepensioneerde man.jpg

Voorbeeld 4 – Gepensioneerd echtpaar met AOW zonder aanvullend pensioen

Het AOW is gebaseerd op het minimumloon. Het gezamenlijke inkomen bedraagt ruim € 21.000 per jaar. Er bestaat recht op € 199 per maand aan zorgtoeslag.

zorg - gepensioneerd echtpaar.jpg

Verzekerden met een laag inkomen kunnen een groot deel van de zorgpremie bekostigen met de zorgtoeslag. Door het vergelijken van zorgverzekeringen kun je het verschil tussen de zorgtoeslag en de verschuldigde premie voor de zorgverzekering zo klein mogelijk houden, en wel goed verzekerd blijven.

Geactualiseerd: 06-08-2020


Gepubliceerd: maandag 19 juni 2017
Geactualiseerd: donderdag 6 augustus 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie