Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Heb ik recht op zorgtoeslag? Dat ligt onder meer aan je inkomen. Verdien je tot een bepaald bedrag dan heb je mogelijk recht op zorgtoeslag. Hoe hoger je inkomen, hoe minder zorgtoeslag je krijgt en andersom. Het is altijd goed om te berekenen of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt. Je kunt dan een behoorlijk deel van wat je betaalt aan zorgpremie terugkrijgen van de overheid. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog je zorgpremie is. Verderop laten we zien hoe dit werkt aan de hand van een aantal voorbeelden.

De premie voor je zorgverzekering ben je verschuldigd vanaf de eerste dag van de volgende maand waarin je 18 wordt. Vanaf dan heb je mogelijk ook recht op zorgtoeslag. Verzekerden met een naar verhouding laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Vrijwel alle jongeren hebben recht op zorgtoeslag. In 2023 was er sprake van een eenmalige verhoging, maar in 2024 gaat de zorgtoeslag weer omlaag.

Ga snel naar:

recht-op-zorgtoeslag.png

Heb ik recht op zorgtoeslag in 2024?

Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

  • Je bent minimaal 18 jaar

  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent legaal in Nederland

  • Je vermogen is niet te hoog

In 2024 mag je vermogen, zoals spaargeld of een vakantiehuis, niet hoger zijn dan € 140.213 om recht te hebben op zorgtoeslag. Samen met je toeslagpartner is dat maximaal € 177.301. Je eigen huis en auto tellen niet mee als vermogen.

  • Je inkomen is niet te hoog

In 2024 mag je als alleenstaande maximaal € 37.496 verdienen om recht te hebben op de toeslag. Partners mogen samen tot € 47.368 per jaar verdienen.

Zorgtoeslag aanvragen doe je eenvoudig zelf

Zorgtoeslag (en andere toeslagen) moet je zelf aanvragen. De Belastingdienst weet wat je verdient en of je wel of niet recht hebt op zorgtoeslag, maar toch moet je zelf in actie komen. Ben je vergeten om zorgtoeslag aan te vragen? Geen probleem, ieder jaar heb je tot 1 september de tijd om alsnog met terugwerkende kracht zorgtoeslag voor het jaar ervoor aan te vragen. Daarna vervalt de mogelijkheid en kun je er geen aanspraak meer op maken. Via de website van de Belastingdienst kun je eerst een proefberekening maken om te zien of je recht hebt op zorgtoeslag. Daarna kun je ook gelijk de zorgtoeslag aanvragen.

Wij geven jou een indruk van de hoogte van de zorgtoeslag in 2023 aan de hand van vier voorbeelden.

Voorbeeld 1: student van 20 jaar met een inkomen van € 5000 bruto per jaar

Met een dergelijk laag inkomen bestaat er recht op het maximale bedrag aan zorgtoeslag. Voor 2024 bedraagt de zorgtoeslag voor deze student dus € 123 per maand. Bij weinig of geen medische kosten kan het voor de student uit om een zorgverzekering te kiezen met € 500 vrijwillig eigen risico. De laagste premie bedraagt dan € 119,45. Je kunt de premie in dat geval betalen met de zorgtoeslag.

student.jpg

Voorbeeld 2: gezin met gezamenlijk inkomen van € 30.000 en twee minderjarige kinderen

Er bestaat gezamenlijk recht op € 199 aan zorgtoeslag. De minderjarige kinderen hebben geen invloed op de toeslag. Zodra de kinderen 18 jaar worden, wordt er gekeken naar het eigen inkomen en van de kinderen.

gezin-met-twee-kinderen-1.jpg

Voorbeeld 3: gepensioneerde met inkomen van € 25.000 en € 75.000 aan vermogen

Deze gepensioneerde man heeft recht op een zorgtoeslag van € 123 per maand. Het vermogen heeft geen invloed op de hoogte van de zorgtoeslag. Dat telt pas mee als het vermogen boven de € 140.213 uit komt.

Voorbeeld 4: gepensioneerd echtpaar met AOW zonder aanvullend pensioen

De AOW is gebaseerd op het minimumloon. Het gezamenlijke inkomen bedraagt ongeveer € 22.000 per jaar. Er is recht op € 236 per maand aan zorgtoeslag.

oud-echtpaar-1.jpg

Verzekerden met een laag inkomen kunnen een groot deel van de zorgpremie bekostigen met de zorgtoeslag. Door het vergelijken van zorgverzekeringen kun je het verschil tussen de zorgtoeslag en de verschuldigde premie voor de zorgverzekering zo klein mogelijk houden, en wel goed verzekerd blijven.

Je kunt zorgtoeslag krijgen door het zelf aan te vragen. De zorgtoeslag gaat namelijk alleen uitgekeerd worden, na een aanvraag van jou.

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: woensdag 20 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie