Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Tussentijds overstappen van je zorgverzekering: hoe doe je dat?

Het verplicht eigen risico van € 385 is het deel van de zorgkosten dat je eerst zelf betaalt als je zorg nodig hebt. Bij het tussentijds overstappen betaal je niet twee keer het eigen risico van € 385. Gelukkig werkt het zo niet. 

Zorgverzekeraars hebben een manier van verrekenen (pro rata) bedacht zodat je nooit in één jaar 2 keer het eigen risico in rekening krijgt. Poliswijzer.nl legt uit wat er gebeurt met het eigen risico als je niet per 1 januari overstapt, maar tijdens het jaar.

overstappen zorgverzekering tussentijds

Wanneer is tussentijds overstappen mogelijk?

Je zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering moet de polis bij de huidige zorgverzekeraar opgezegd zijn vóór 1 januari. Maar er zijn uitzonderingen. In de volgende gevallen kun je tussentijds overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar:

Je wordt 18 jaar

Vanaf je 18e ben je niet meer gratis meeverzekerd bij je ouders. Vanaf dat moment ga je zelf premie betalen voor je zorgverzekering en kun je zelf je dekking kiezen. Per de 1e van de maand volgend op je verjaardag moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Met een aantal tips kies jij voor de juiste zorgverzekering als je 18 jaar wordt.

Meeverzekerde wordt hoofdverzekerde

Als je medeverzekerd bent op een polis en je wilt een eigen hoofdverzekering dan kun je tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ook samenwonenden hebben deze mogelijkheid bij het verbreken van de relatie. Zo blijf je bijvoorbeeld na het uit elkaar gaan niet op de polis van je ex-partner verzekerd. De nieuwe zorgverzekering stem je af op de zorgkosten die je de rest van het jaar verwacht.

Nieuwe baan

De collectieve zorgverzekering via de oude werkgever stopt en je stapt over naar de collectieve zorgverzekering van de nieuwe werkgever.

Militair dienstverband

Als je in militaire dienst gaat, dan verzeker je je via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (de SZVK). Je kunt je huidige zorgverzekering dan ook gewoon tussentijds opzeggen.

Nadelige aanpassing huidige verzekeraar

Bij het overstappen stopt je oude zorgverzekering. De nieuwe zorgverzekering gaat in zodra de oude zorgverzekering is stopgezet en met indien nodig met terugwerkende kracht.

Lees in onze kennisbank meer over het tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering.

Welke invloed heeft tussentijds overstappen op het eigen risico?

We leggen dit uit aan de hand van voorbeelden.

Voorbeeld 1: Bij de oude verzekeraar heb je geen zorgkosten gemaakt

Je bent verzekerd via een collectieve zorgverzekering van je werkgever. Je wisselt van werkgever en je wilt je per 1 juli aansluiten bij het collectief van de nieuwe werkgever. Tot 1 juli heb je geen zorgkosten gemaakt. De nieuwe verzekeraar brengt je maximaal aan eigen risico in rekening:

€ 385 / 12 maanden = € 32 x 6 maanden = € 192. Door deze overstap betaal je dus minder eigen risico als je wel zorgkosten gaat maken in het laatste half jaar. 

Voorbeeld 2: je hebt zorgkosten gemaakt bij de eerste verzekeraar

Vanaf 1 januari ben je verzekerd bij verzekeraar A. Na een scheiding stap je per 1 mei over naar verzekeraar B. Bij verzekeraar A heb je al € 200 aan eigen risico voldaan. Over het gehele jaar gerekend bedraagt het eigen risico € 385. Hoe wordt het verrekend na de overstap?

Verzekeraar A

Over 365 dagen gerekend mocht de verzekeraar € 385 met jou verrekenen. Hoeveel de verzekeraar mag rekenen is afhankelijk van het aantal verzekerde dagen:

€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 120 dagen (van 1 januari tot 1 mei) = € 127 (afgerond)

De verzekeraar heeft in rekening gebracht: € 200

Je krijgt terug van verzekeraar A: € 200 – € 127 = € 73

Verzekeraar B

Mag nog aan eigen risico rekenen:

€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 245 dagen (van 1 mei tot 1 januari) = € 258 (afgerond)

Over het gehele jaar zit je weer op € 385 (€ 127 + € 258).

Je betaalt het eigen risico alleen over bepaalde vergoedingen uit de basisverzekering. Voor zorg uit een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. 

Tussentijds overstappen van zorgverzekering regelen

Vanaf 13 november kun je de zorgverzekering voor het nieuwe jaar weer vergelijken. Je hebt dan tot 1 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Het overstappen van zorgverzekering en aanvullende zorgverzekering is kinderlijk eenvoudig. Een andere zorgverzekering afsluiten is snel geregeld. De huidige zorgverzekering opzeggen is niet nodig, dat wordt automatisch voor je geregeld. 

Geactualiseerd: vrijdag 2 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie