Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Tussentijds overstappen: hoe zit het met eigen risico?

Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat je zelf draagt. Bij het tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering, wil je natuurlijk niet twee keer het eigen risico betalen. Gelukkig werkt het zo ook niet. Verzekeraars hebben een manier van verrekenen bedacht. Wij leggen uit wat er gebeurt met jouw eigen risico als je niet per 1 januari overstapt.

31-januari-overstappen-poliswijzer-1.png

Wanneer kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Je zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering moet de oude verzekering opgezegd zijn vóór 1 januari. Anders moet je weer wachten tot het volgende jaar voor het kiezen van een andere zorgverzekering. In de volgende gevallen kun je tussentijds overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar:

 • Je wordt 18 jaar 
  Vanaf je 18e ben je niet meer gratis meeverzekerd bij de ouders. Vanaf dat moment ga je zelf premie betalen voor je zorgverzekering en kun je zelf je dekking kiezen.
 • Scheiding  
  Bij scheiding kun je tussentijds je eigen zorgverzekering afsluiten of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ook samenwonenden hebben deze mogelijkheid bij het verbreken van de relatie. Zo blijf je na de scheiding niet op de polis van je ex-partner verzekerd.
 • Nieuwe baan
  De collectieve zorgverzekering via de werkgever stopt en je stapt over naar de collectieve zorgverzekering van de nieuwe werkgever.
 • Militaire dienst
  Als je in militaire dienst gaat, dan verzeker je je via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (de SZVK). Je kunt je huidige zorgverzekering dan ook gewoon tussentijds opzeggen.
 • Nadelige aanpassing huidige verzekeraar
  Past je zorgverzekeraar gedurende het jaar de premie of voorwaarden aan? En is dit in jouw nadeel? Dan kun je tussentijds overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.  Komt bijna niet voor

Partners-zorgverzekering.jpg

Lees in onze kennisbank meer over het tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering

Hoe wordt het eigen risico verrekend bij een tussentijdse overstap?

We leggen het systeem uit aan de hand van voorbeelden.

Voorbeeld – Bij de oude verzekeraar heb je geen zorgkosten gemaakt

Je bent verzekerd via een collectieve zorgverzekering van je werkgever. Je wisselt van werkgever en je wilt je per 1 juli aansluiten bij het collectief van de nieuwe werkgever. Tot 1 juli heb je geen zorgkosten gemaakt. De nieuwe verzekeraar brengt je maximaal aan eigen risico in rekening:
€385 / 12 maanden = €32 x 6 maanden = €192. Door deze overstap betaal je dus minder eigen risico. 

Voorbeeld met zorgkosten bij de eerste verzekeraar

Per 1 januari ben je verzekerd bij verzekeraar A. Na een scheiding stap je per 1 mei over naar verzekeraar B. Bij verzekeraar A heb je al € 200 aan eigen risico voldaan. Over het gehele jaar gerekend bedraagt het eigen risico € 385. Hoe wordt het verrekend na de overstap?

Verzekeraar A
Over 365 dagen gerekend mocht de verzekeraar € 385 met jou verrekenen. Hoeveel de verzekeraar mag rekenen is afhankelijk van het aantal verzekerde dagen:

€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 120 dagen (van 1 januari tot 1 mei) = € 127 (afgerond)
De verzekeraar heeft in rekening gebracht: € 200
Je krijgt terug van verzekeraar A: € 200 – € 127 = € 73

Verzekeraar B
Mag nog aan eigen risico rekenen:
€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 245 dagen (van 1 mei tot 1 januari) = € 258 (afgerond)

Over het gehele jaar zit je weer op € 385 (€ 127 + € 258).

Vanaf half november kun je de zorgverzekering voor het nieuwe jaar weer vergelijken. Bij het overstappen per 1 januari zit je niet met ingewikkelde berekeningen. Veranderen van zorgverzekering per 1 januari is namelijk kinderlijk eenvoudig.

Geactualiseerd: 02-09-2020


Gepubliceerd: vrijdag 5 juni 2020
Geactualiseerd: woensdag 2 september 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie