Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

In deze gevallen is meeverzekeren vaccinaties in zorgverzekering niet nodig

Bij medische ingrepen ga je ervan uit dat de kosten worden gedragen door de zorgverzekering. Toch is de vaccinatie tegen gordelroos of het laten vaccineren voor een exotische vakantie juist niet standaard verzekerd. Bijvoorbeeld rodehond, polio en baarmoederhalskanker wel. Kun je het vaccineren voor een buitenlandse vakantie en tegen gordelroos alsnog wel meeverzekeren?

vaccinaties-vergoeding-basisverzekering.png

Voor een vakantie in Europa heb je meestal geen aanvullende vaccinaties nodig. Een vaccin heb je juist wel nodig als je naar Midden- en Zuid-Amerika gaat of een reis naar Afrika of Azië in de planning hebt staan. Heb je volgend jaar een vaccinatie nodig? Neem dit dan gelijk mee bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Deze vaccins kun je namelijk (deels) meeverzekeren. Vaak zelfs tegen een lagere premie dan bij je huidige zorgverzekeraar. 

Wanneer heb je vaccinaties nodig?

In Nederland bestaan vaccinatieprogramma’s waarvoor je wordt opgeroepen. Hierbij kun je denken aan inentingen tegen rodehond, corona en baarmoederhalskanker. Voor een vakantie kun je een extra vaccinatie nodig hebben. In andere landen kunnen ziektes de ronde doen die in Nederland niet gebruikelijk zijn. Daarom zijn we er in Nederland niet tegen gevaccineerd. Denk bijvoorbeeld aan malaria of gele koorts. Of vaccineren nodig is en welke je nodig hebt, verschilt per land. Meer informatie hierover vind je op de website van de GGD. Het laten vaccineren voordat je op vakantie gaat kan verplicht zijn. 

Wacht niet te lang met het laten vaccineren

Ga je op vakantie naar een land waarvoor je een vaccinatie nodig hebt? Wacht niet met het nemen van de inentingen. De GGD adviseert om zeven maanden vóór vertrek al contact op te nemen voor een afspraak. Ga je last-minute op reis naar een bestemming waarbij je je van tevoren moet laten vaccineren? Laat de vaccinatie dan niet achterwege, want ook dan werkt het vaccin nog steeds. Mogelijk wel in mindere mate.

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccineren?

Meestal zijn de bijwerkingen te verwaarlozen. De plek van de prik kan rood worden en het krijgen van griep of koorts is ook niet uit te sluiten. Meer heftige bijwerkingen komen in uitzonderingsgevallen voor. Je huisarts kan jou hier meer over vertellen. Het vaccin tegen bijvoorbeeld gele koorts zal pas na één week eventueel bijwerkingen geven. 

De kosten van het vaccineren claimen op de zorgverzekering?

Van de vaccinaties die in Nederland gebruikelijk zijn zie je in de meeste gevallen geen rekening. Dat gold bijvoorbeeld ook voor het vaccin tegen het coronavirus. Voor de zogenaamde reisvaccinaties kun je niet bouwen op de basisverzekering. In sommige aanvullende zorgverzekeringen zijn deze vaccinaties wel verzekerd. 

Wil je weten of jouw zorgverzekering dekking biedt op vaccinaties? Je kijkt het eenvoudig na op Poliswijzer.nl. Is het niet meeverzekerd en ga je volgend jaar pas op reis? Vergelijk dan vanaf half november je zorgverzekering en kies een polis die jou wél een vergoeding geeft tegen deze kosten.

Vaccineren tegen gordelroos

Sinds kort is er een vaccinatie tegen gordelroos, maar helaas kun je deze vaccinatiekosten niet meeverzekeren in de basis- of aanvullende zorgverzekering. De komende jaren gaan verzekeraars het vaccin tegen gordelroos mogelijk meenemen in de dekkingen, maar daar kun je nu nog niet voor kiezen. 

Heb je nog aanvullende vragen over het verzekeren van vaccinaties? Onze adviseurs staan tijdens voor je klaar. 

Geactualiseerd: donderdag 14 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie