Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is eHealth en wat heb je eraan?

Gezondheid is het grootste bezit en daar letten wij met z’n allen ook steeds beter op. De term eHealth staat voor digitale toepassingen ter verbetering van jouw gezondheid. Wij willen jou kennis laten maken met dit fenomeen en jou vertellen welke leuke apps en websites gericht op een gezond lijf en een gezond leven er zijn.

wat is ehealth?

De toepassingen van eHealth kun je gebruiken voor jouw eigen gesteldheid, maar daar blijft het niet bij. Ook de gezondheidszorg heeft baat bij moderne toepassingen. Bijvoorbeeld een videoconsult met een specialist, maar ook het slim koppelen van bestanden van zorgverleners om de kwaliteit van de zorg verder op te schroeven is eHealth.

"Kosten is een belangrijk aspect voor eHealth. De insteek is het verbeteren van onze gezondheid, maar besparen op kosten is hierin belangrijk. Geld dat niet meer wordt uitgegeven aan kosten, kan anders worden uitgegeven".

Zorg op afstand

Je komt niet meer snel in aanmerking voor een plekje in een verzorgingsinstelling. Maar thuis zit je niet in een beschermde omgeving, vooral niet als je alleen woont. In de vorm van beeldzorg kunnen deskundigen op afstand meekijken bij jou thuis. Je hebt periodiek contact met een verpleegkundige waarin je jouw vragen kunt stellen. Bij nood kun je 24 uur per dag contact leggen met een verpleegkundige. Als het noodzakelijk is kan noodhulp snel op gang komen. De gezondheid wordt blijvend gecontroleerd. Een voorbeeld van een uit nood geboren, maar wel praktische vorm van eHealth. Een noodknop aan een halsketting kan al een groot verschil zijn als er met spoed hulp nodig is. Er zijn al online behandelingen met een vergoeding alsof het een fysieke behandeling is.

Zelf zorgen voor een betere gezondheid met eHealth?

eHealth is onmisbaar voor de moderne gezondheidszorg en de komende jaren zal het nog veel belangrijker worden. Met handige apps kun je zelf ook werken aan je gezondheid, of zelfs levens redden. Een aantal nuttige en gratis apps hebben wij voor jou geselecteerd.

seven.pngSeven - Workout in 7 minuten

Dit is een app die jou helpt om iedere dag in ieder geval je beweging te krijgen. Met deze workout krijg je geen afgetrainde lichaam, maar je werkt wel aan je gezondheid en je krijgt een fitter gevoel. Dus nooit meer smoesjes dat je geen tijd hebt. Iedereen kan 7 minuten op een dag vrij maken.

app moet ik naar dokter.jpgApp – Moet ik naar de dokter?

Bij lichamelijke klachten kun je de app raadplegen. De eerste keer voer je jouw gegevens in. Bijvoorbeeld de geboortedatum en de naam van je huisarts. Bij klachten kun je eerst de app gebruiken om vast te stellen wat je moet doen. Is er niets aan de hand of moet je jouw huisarts bellen of zelfs het alarmnummer (112)? Aan de hand van een aantal vragen word je bij klachten door de app geloodst. Na het beantwoorden van de vragen, kun je met één druk op een button jouw huisarts bellen. De app is goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

zorg-sleep.pngApp – Sleep Cycle

Met een goed nachtrust voel jij je niet alleen fitter, maar het is ook noodzakelijk voor lichaam en geest. De app geeft jou inzicht in jouw slaappatroon. Nadat je de app een langere tijd gebruikt hebt, krijg je inzichtelijk hoe het komt dat je de ene nacht beter slaapt dan de andere. De app heeft ook een slimme wekker. Binnen een range van een aantal minuten bepaalt de app wanneer het verstandigste moment daar is om jou te wekken.

app staying alive.jpgApp – Staying Alive

Deze app van de Rode Kruis geeft jou inzicht in waar een automatische externe defibrillator (= AED) staat. Dit is een draagbaar toestel voor het reanimeren van mensen die dat nodig hebben. De app weet waar jij nu bent en geeft aan waar een AED aanwezig is. In geval van nood kan deze app levens redden. Je kunt ook actief bijdragen door een defibrillator aan te melden.

app stoppen met roken.jpg

App – Stoppen met roken

Wat je aan deze app hebt, hoeven wij niet uit te leggen. De naam zegt alles. Zie het als een motivatie-app waarin je ziet hoelang je al gestopt bent met roken en hoeveel geld je al bespaard hebt. Er zijn meerdere vergelijkbare apps verkrijgbaar voor Android telefoons en voor de iPhone. Het is voor jezelf aftasten welke het beste bij jou past.

Een horloge als dokter

Het horloge van de toekomst kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid. Toepassingen als een stappenteller helpen ons om voldoende te bewegen, maar de toepassingen worden nog veel breder. Een horloge kan constant de temperatuur meten en een vrouw met een kinderwens helpen door het aangeven van de eisprong. Ook kan een horloge de hartslag meten voor mensen met hartproblemen. Door het meten van waarden in ons lichaam hebben we in de toekomst een dokter om de pols.

Zelf het beheer houden over jouw gezondheidsgegevens met PGO

Het vastleggen van je medische gegevens in bestanden die toegankelijk zijn moor medische specialisten is een gevoelig onderwerp. Het zijn namelijk erg persoonlijke gegevens die zeker niet in verkeerde handen moeten komen. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) blijf je zelf de baas over je medische gegevens via je eigen app. In jouw eigen dossiers staat informatie zoals jouw bloedgroep en vaccinaties die je hebt gehad, maar ook waar je allergisch voor bent en welke behandelingen je hebt ondergaan. Je kunt zelf kiezen wie jouw medische gegevens in mag zien. Ook kun je zelf informatie toevoegen in de app. Denk bijvoorbeeld aan je gewicht op een bepaald moment, je sportprestaties of je bloeddruk.

Geactualiseerd: dinsdag 25 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie