Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Wat is eHealth en wat heb je eraan?

zorg - robotarm.jpg

Gezondheid is het grootste bezit en daar letten wij met z’n allen ook steeds beter op. De term eHealth staat voor digitale toepassingen ter verbetering van jouw gezondheid. Wij willen jou kennis laten maken met dit fenomeen en jou vertellen welke leuke apps gericht op een gezond lijf en een gezond leven er zijn.

De toepassingen van eHealth kun je gebruiken voor jouw eigen gesteldheid, maar daar blijft het niet bij. Ook de gezondheidszorg heeft baat bij moderne toepassingen. Bijvoorbeeld een videoconsult met een specialist, maar ook het slim koppelen van bestanden van zorgverleners om de kwaliteit van de zorg verder op te schroeven is eHealth.

"Kosten is een belangrijk aspect voor eHealth. De insteek is het verbeteren van onze gezondheid, maar besparen op kosten is hierin belangrijk. Geld dat niet meer wordt uitgegeven aan kosten, kan anders worden uitgegeven".

zorg-tech grootst.jpg

Zorg op afstand

Je komt niet meer snel in aanmerking voor een plekje in een verzorgingsinstelling. Maar thuis zit je niet in een beschermde omgeving, vooral niet als je alleen woont. In de vorm van beeldzorg kunnen deskundigen op afstand meekijken bij jou thuis. Je hebt periodiek contact met een verpleegkundige waarin je jouw vragen kunt stellen. Bij nood kun je 24 uur per dag contact leggen met een verpleegkundige. Als het noodzakelijk is kan noodhulp snel op gang komen. De gezondheid wordt blijvend gecontroleerd. Een voorbeeld van een uit nood geboren, maar wel praktische vorm van eHealth.

Zelf zorgen voor een betere gezondheid met eHealth?

eHealth is onmisbaar voor de moderne gezondheidszorg en de komende jaren zal het nog veel belangrijker worden. Met handige apps kun je zelf ook werken aan je gezondheid, of zelfs levens redden. Een aantal nuttige en gratis apps hebben wij voor jou geselecteerd.

app in balanz.jpgApp – In-Balanz

Dit is een app voor mensen met een ontregelde ademhaling. Vooral als het jou regelmatig overkomt, is het zeker een aanrader om deze gratis app te downloaden. Je kunt de app gebruiken bij hyperventilatie, paniekaanvallen, maar ook bij hartkloppingen en angsten. Met de AdemCoach kun jij de controle over jouw lichaam weer terugpakken. De gevolgen van een verstoorde ademhaling moet je niet onderschatten. Hierdoor kun je slaapstoornissen opbouwen en het is ook slecht voor jouw hart en het vatenstelsel. Door een ontregelde ademhaling kun je lichamelijke en psychische klachten opbouwen.

app moet ik naar dokter.jpgApp – Moet ik naar de dokter?

Bij lichamelijke klachten kun je de app raadplegen. De eerste keer voer je jouw gegevens in. Bijvoorbeeld de geboortedatum en de naam van je huisarts. Bij klachten kun je eerst de app gebruiken om vast te stellen wat je moet doen. Is er niets aan de hand of moet je jouw huisarts bellen of zelfs het alarmnummer (112)? Aan de hand van een aantal vragen word je bij klachten door de app geloodst. Na het beantwoorden van de vragen, kun je met één druk op een button jouw huisarts bellen. De app is goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

app constamed.jpg

App – Constamed

Dit is een goed voorbeeld van eHealth. Met de app kun je vragen stellen aan een huisarts. Je kunt een account aanmaken via de app. Het registreren is bewerkelijk, maar zodra alles klaar is, biedt de app veel gemak. Je kunt via Constamed.nl ook rechtstreeks een vraag stellen aan een ander medisch specialist. Dit kan bijvoorbeeld een diëtist, verloskundige of een therapeut zijn.

app sleepbetter.jpgApp – SleepBetter

Met een goed nachtrust voel jij je niet alleen fitter, maar het is ook noodzakelijk voor lichaam en geest. De app geeft jou inzicht in jouw slaappatroon. Nadat je de app een langere tijd gebruikt hebt, krijg je inzichtelijk hoe het komt dat je de ene nacht beter slaapt dan de andere. De app heeft ook een slimme wekker. Binnen een range van een aantal minuten bepaalt de app wanneer het verstandigste moment daar is om jou te wekken.

app fit brains trainer.jpgApp – Fit Brains Trainer

Je hersenen moet je net als je spieren trainen. Je moet je hersenen triggeren om zich verder te ontwikkelen. Dit is niet alleen goed voor jouw denkvermogen, maar ook voor de concentratie, de snelheid van denken en het ontwikkelen van een goed geheugen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te oefenen. Een paar minuten training per dag doet wonderen.

app staying alive.jpgApp – Staying Alive

Deze app van de Rode Kruis geeft jou inzicht in waar een automatische externe defibrillator (= AED) staat. Dit is een draagbaar toestel voor het reanimeren van mensen die dat nodig hebben. De app weet waar jij nu bent en geeft aan waar een AED aanwezig is. In geval van nood kan deze app levens redden. Je kunt ook actief bijdragen door een defibrillator aan te melden.

app stoppen met roken.jpgApp – Stoppen met roken

Wat je aan deze app hebt, hoeven wij niet uit te leggen. De naam zegt alles. Zie het als een motivatie-app waarin je ziet hoelang je al gestopt bent met roken en hoeveel geld je al bespaard hebt. Er zijn meerdere vergelijkbare apps verkrijgbaar voor Android telefoons en voor de iPhone. Het is voor jezelf aftasten welke het beste bij jou past.

app route runner.jpgApp – Route Runner

Vanuit huis rondjes hardlopen heb je waarschijnlijk wel een keer gezien. In een voor jou onbekende omgeving lopen werkt motiverend, maar waar loop je langs? Met de gratis Route Runner kun je via de app een leuke route uit laten stippelen. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven waar je in ieder geval langs wilt lopen en hoe lang de route moet zijn. Een leuke route gevonden? Deel deze eenvoudig met je hardloopmaatjes.

Hierhebikphierhebikpijn-ehealth.jpgijn.nl

Met 6 miljoen bezoekers per jaar is Hierhebikpijn.nl de grootste fysiotherapie website van Nederland. Op deze website kun je een zelftest doen voor pijn aan gewrichten, spieren en pezen. Bij Hierhebikpijn kun je terecht met pijnklachten waarmee je normaal naar de fysiotherapeut gaat. De website wordt ondersteund door meer dan vijfhonderd fysiotherapie praktijken uit heel Nederland en biedt daarmee altijd een fysiotherapeut in de buurt om een afspraak te maken.

Informatie over gezondheid, ziektes, voeding en medicijnen vind je op Gezondheidinfo.com. Op de website is ook veel gezondheidsnieuws te lezen over recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Denk hierbij aan nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijke doorbraken en andere interessante nieuwsberichten rond gezondheid en ziekte.

Vergoeding zorgverzekering

eHealth is nog niet op alle fronten doorgevoerd in onze gezondheidszorg. Je kunt als verzekerde nog niet altijd een vergoeding van de zorgverzekeraar krijgen voor eHealth. HartWacht is een nieuwe technologie gericht op het op afstand monitoren van patiënten. Het is een eHealth programma waar nog maar negen verzekeraars een vergoeding voor geven, namelijk:

• Zilveren Kruiszorg - technologie.jpg
  • VGZ
  • DSW
  • ONVZ
  • Avero
  • Interpolis
  • OZF
  • FBTO
  • Prolife

Op termijn zullen andere verzekeraars volgen, maar hier blijkt wel uit dat verzekeraars nog moeite hebben met het omarmen van eHealth.

Met de ondersteuning van eHealth kun je zorgen voor een gezonder en gelukkiger leven. Je moet het zelf doen, maar met hulp is het eenvoudiger. Verzekeraars zijn nog terughoudend met vergoedingen voor eHealth. Zodra ze het financieel voordeel ervaren, zullen ze om zijn.

Echt gezond blijven

Uiteraard is de beste remedie om zo min mogelijk klachten te krijgen goed blijven bewegen. Fit leven is alleen niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het fijn als je dit met fitness apparaten ook thuis zou kunnen doen. Bekijk wat de mogelijkheden voor jou zijn en probeer zo fit mogelijk te blijven!

Geactualiseerd: 19-12-2018

Navigatie